Arthur Graaff sprak vorig jaar tijdens de herdenking op de Kerkbrink. Foto: Bastiaan Miché
Arthur Graaff sprak vorig jaar tijdens de herdenking op de Kerkbrink. Foto: Bastiaan Miché

Grote herdenking van Februaristaking in Hilversum

Algemeen

HILVERSUM - Aan de Februaristaking in 1941 in 't Gooi moet meer aandacht besteed worden. Dat is de mening van Arthur Graaff. Hij is organisator en initiatiefnemer van een grote herdenking.

Het raadhuis is vrijdag 26 februari van 15.30 tot 17.30 uur de plek waar Hilversum en de rest van de regio stilstaat bij de gebeurtenissen van drie kwart eeuw geleden. De gemeente nodigt vooral ouderen uit die de staking nog hebben meegemaakt. Daarnaast zijn Gooise scholen benaderd om deel te nemen aan deze herdenking.

Weinig bekend
De februaristaking vond in Hilversum plaats op 25 en 26 februari 1941. Graaff, van de AFVN - de bond van antifascisten - en zoon van een Hilversumse staker, vindt dat deze gebeurtenis te weinig bekend is. Duizenden mensen protesteerden toen tegen de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Op de tweede dag namen in Hilversum ongeveer 10.000 mensen deel aan dit protest.

Overtuigingen
Onder hen niet alleen arbeiders, socialisten en communisten die de staking organiseerden, maar ook vrouwen, ingenieurs van de grote NSF-Philipsfabriek in Hilversum, andere leidinggevenden en mensen met alle politieke overtuigingen", voegt Graaff hieraan toe.

Sprekers
Vorig jaar organiseerde Graaff de eerste herdenking. Op de Kerkbrink passeerden diverse sprekers de revue, waarna er kransen werden gelegd op Gedenkt te Sterven. Dit jaar vindt de herdenking, die Graaff samen met de gemeente, SP Hilversum en de Joodse gemeenschap in het Gooi verzorgt, in het raadhuis plaats.

Uit de krant