Foto: Daniëlla van Wallinga
Foto: Daniëlla van Wallinga

Scenecs Filmfestival barst los in Hilversum

Algemeen

HILVERSUM - De rode kleur van het Scenecs Filmfestival overheerst momenteel in het centrum. De vlaggen wapperen bijvoorbeeld op de Groest en bij het station. Hilversum maakt zich van vrijdag 15 tot en met donderdag 21 april voor de eerste keer op voor dit internationale evenement. "Hilversum is een logische locatie", aldus festivaldirecteur Arya Tariverdi.

Vandaag barst het festival los. Scenecs heeft zestig films en documentaires geprogrammeerd die twee keer te zien zijn in de Vue bioscoop op het marktterrein en op vier dagen zijn ook filmfestivalprojecten te zien in Filmtheater Hilversum. In de afgelopen maanden heeft de afdeling Programmeren onder leiding van Patrick Vranken en Piet Bijlholt een monsterklus geklaard. Zij hebben een eindselectie gemaakt uit 370 inzendingen wereldwijd. Er is gekeken naar inhoudelijke en technische kwaliteit.

Water bij de wijn
Tariverdi benadrukt dat het festival enkel en alleen films en documentaires laat zien van beginnende makers. Deze producties zijn vaak rauw en puur. "Het is hun eerste productie. Daardoor kunnen ze een film met veel meer passie maken. Ze hebben nog geen water bij de wijn hoeven doen door bijvoorbeeld geldschieters. Ze hebben wel minder middelen tot hun beschikking, maar het is verbazingwekkend wat er met creativiteit kan."

Professioneel podium
Het filmfestival kan een springplank zijn voor jonge film- en documentairemakers. "Wij bieden hen een professioneel podium. Veel films gaan bij ons ook in première. We hebben films uit 21 landen. Naast vertoning bieden we hen ook een netwerkplatform. Ze kunnen hier filmeducatie krijgen, zoals workshops."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant