Afbeelding

Pastoor Dresmé: 'Gezamenlijk dragen van de rouw van MH17'

Algemeen

HILVERSUM - De betrokkenheid van Hilversummers na de ramp met de MH17 was heel groot. Dat Hilversum over een dikke maand een eigen monument krijgt, is belangrijk. Dit is vooral een plek voor de nabestaanden van de vijftien Hilversumse slachtoffers, stelt pastoor Jules Dresmé. Hij voegt eraan toe dat het monument in het Dudokpark ook een locatie moet zijn voor iedereen. "Dit is een plek van rouw. Dat willen we met het monument gezamenlijk uitdragen."

Het verlies van vijftien inwoners raakte niet alleen de nabestaanden. Heel Hilversum rouwde mee. Dresmé heeft de steun en het medeleven van de Hilversummers vanaf het allereerste moment van heel dichtbij meegemaakt. Een dag na de vreselijke gebeurtenis boven Oost-Oekraïne besloot hij in overleg met burgemeester Pieter Broertjes de Sint Vituskerk aan de Emmastraat open te gooien.

Heftig
Het godshuis werd de centrale plek van verdriet en woede. De pastoor werd in Hilversum het gezicht van de MH17. Duizenden bezoekers, inclusief de hele wereldpers, kwamen in de weken erna over de vloer. Het waren heel heftige tijden.

Stap
Vanaf 17 juli is de kerk niet langer het symbool van de MH17 in Hilversum, maar dat moet het monument worden. Hiermee wordt het verdriet van nabestaanden en Hilversummers zichtbaar. De pastoor hoopt dat zij een belangrijke stap kunnen zetten in het rouwproces.

Warmte
"Het monument moet adem geven aan hen. Als wij met dit monument een beetje kunnen helpen dan moeten we dat doen", vervolgt hij. "Hopelijk kunnen de nabestaanden hun gezicht weer naar de zon draaien om de warmte op te vangen waardoor hun tranen drogen. Dat moeten de zonnebloemen in het monument verbeelden."

Getroffen
De pastoor gaat verder: "Dit is in eerste en tweede instantie een plek van rouw voor de nabestaanden. Daarnaast is het monument voor alle Hilversummers. Het heeft zo veel mensen getroffen, waardoor het van ons allemaal is. Dat willen we met het monument uitdragen."

De pastoor vertelt dat het de wens van de nabestaanden is om het monument in het Dudokpark te plaatsen. Hoewel andere locaties met een link naar MH17-gebeurtenissen in Hilversum denkbaar zijn, zoals de Van Oudheusdenkazerne aan de Noodweg, is gekeken naar een centrale locatie. "Het moet een plek zijn die midden in het leven staat", zegt Dresmé.
Bijdrage
De kosten voor het monument bedragen 50.000 euro. Wie een bijdrage wil leveren, kan geld storten op NL23BNGH0285120964, onder vermelding van 'Hilversums Monument MH17'.

Uit de krant