Foto: Koosje de Beer
Foto: Koosje de Beer

Stokken van Wijngaard Zonnestraal groeien goed

Algemeen

HILVERSUM - Er hangen al verschillende minuscule trosjes aan de ranken van de Hilversumse Wijngaard Zonnestraal, maar wijngaardenier Alfred Visser zal de meeste trossen er over twee of drie weken afhalen. "Het is belangrijker dat de stam en wortels nu goed groeien", zegt hij. "Want voor een goede wijn moet de stok eerst heel hard werken."

De jonge druivenstokken staan strak in het gelid op het wijngoed dat ruim een hectare groot is. Vrijwilligers hebben de stokken vorig jaar geplant in de oude moestuin van landgoed Zonnestraal, tussen het bos en de Rading. Wethouders Wilmar Jaeger en Floris Voorink kwamen vorig jaar langs om de wijngaard feestelijk te openen. "Nog steeds krijg ik veel hulp van mensen uit de buurt en andere Hilversummers", zegt Visser. "Anders is het niet te doen."

Wortels
Zoals hij had verwacht, groeien de wijnstokken goed op de droge zandgrond. Nu is het zaak dat de planten diep gaan wortelen, legt de wijnliefhebber uit. "Het water zit hier tussen de anderhalve meter en 1 meter 80 diep. Daar moeten de wortels naartoe om smaak aan de druiven te geven. Hoe dieper de wortels wortelen, hoe beter de kwaliteit van de wijn", is de uitleg.

Smaak
Smaak is ook de belangrijkste reden waarom Visser de meeste druiven die nu nog aan de ranken hangen, er binnenkort al af zal halen. "De planten zijn nog niet groot genoeg om al die trossen genoeg voedingswaarde te geven, daarom kies ik dit jaar voor een kleine oogst van een trosje per stam. Ik denk dat ik over drie of vier jaar mijn eerste redelijke oogst heb. Pas over zeven jaar zijn de stokken volgroeid", is de verwachting van Visser.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant