Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Schuilbunker zit kwaliteit nieuw marktplein in de weg

Algemeen

HILVERSUM - Omdat de schuilkelder de werkzaamheden aan het nieuwe marktplein in de weg staat, moet deze verdwijnen. De kwaliteit van het nieuwe terrein is in het geding. Donderdag starten de sloopwerkzaamheden.

Tijdens de metamorfose van het marktplein kwam de atoombunker weer aan het licht. Vandaag is er overleg geweest wat er met de bunker wordt gedaan. Het dak eraf zagen, bleek vanwege de robuuste constructie niet zo eenvoudig. Dit levert enkele dagen vertraging op van het marktpleinproject en betekent eveneens de nodige meerkosten.

Zettingsverschillen
Daarnaast is er een risico van zettingsverschillen als fundamenten inde grond aanwezig zouden blijven. De kwaliteit van het plein kwam in het geding, waardoor ter plaatse besloten is de schuilbunker te verwijderen.

Contouren
Als het plein af is, volgens planning is dat in november, dan zijn de contouren van de weggehaalde bunker nog wel te zien in de nieuwe bestrating. Tevens wordt de sloop opgenomen in de uiteindelijke bouwfilm, zo meldt de gemeente.

Hiroshima
Het idee van de schuilkelder stamt uit 1955. Toen droeg het Hoofd Bescherming Bevolking voor een schuilplaats te realiseren voor eventuele luchtaanvallen. "Men was bang voor een atoombomaanval, zoals ook gebeurd is in Hiroshima tijdens de Tweede Wereldoorlog", is de uitleg. 

Toilet
De bunker was een publiek werk, en moest toegankelijk zijn voor iedereen die zich in de buurt bevond. In 1956 is begonnen met de bouw van de schuilplaats. De schuilplaatsen waren bestand tegen hevige schokken en straling. De schuilbunker die zich op het marktplein bevindt, is van het type C en bestaat uit twee ruimtes. Elke ruimte bood plaats aan vijftig personen en was voorzien van een luchtfilteringssysteem, verlichting en een toilet.

Pleintje
In eerste instantie zou de schuilbunker moeten komen op een pleintje aan de Kerkstraat. Deze locatie bleek ongeschikt. Er zaten teveel leidingen in de grond.

Kerkraad
Vervolgens viel het oog op een terrein voor de christelijk gereformeerde kerk aan de Zeedijk. De kerkraad was er mee eens, maar stelde wel enkele voorwaarden. Zo moesten de kerkgangers voorrang krijgen tot de schuilbunker krijgen bij een noodsituatie. Dit was in strijd met het openbare karakter van de schuilplaats, waardoor ook dit plan werd geschrapt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant