Foto's: Bastiaan Miché
Foto's: Bastiaan Miché

Emotionele onthulling Hilversums MH17-monument

Algemeen

HILVERSUM - Onder grote belangstelling is vanavond het MH17-monument onthuld in het Dudokpark. Honderden Hilversummers woonden een indrukwekkende en emotionele bijeenkomst bij.

Even na 20.20 uur, vlak nadat de ceremonie over is, ligt het monument bezaaid met echte zonnebloemen. Bijna iedereen had gehoor gegeven om een echte zonnebloem voor en tussen de vijftien bronzen, die staan voor ieder Hilversums slachtoffer van de MH17, te leggen. 

Magnetiserend
Nabestaanden praten na met elkaar. Het publiek mengt zich. Innige omhelzingen en gesprekken ontstaan rond het kunstwerk. "Dat is precies zoals het monument bedoeld is", zegt burgemeester Pieter Broertjes terwijl hij naar het kunstwerk kijkt. "Het heeft een magnetiserend effect."

Wens
Broertjes was een van de zeven sprekers. In zijn speech gaf de burgervader aan dat de impact van de MH17-gevolgen voor Hilversum en de Hilversummers enorm is. "Dit monument is er voor iedereen, maar in het bijzonder voor alle nabestaanden. Ze wilden een plek om hun geliefden te kunnen herdenken in Hilversum. Dat was hun wens en zo geschiedde."

Gedicht
Indrukwekkend was de toespraak van de zus van John Allen. "Niemand wordt meer ouder sinds 17 juli 2014, behalve wij." Larissa Schansman, het zusje van de omgekomen Quinn Schansman droeg een eigen gedicht voor aan haar broer en Liesbeth Bax sprak namens de familie Menke uit Australië een woord van dank aan de gemeente Hilversum en iedereen die betrokken is geweest bij de totstandkoming en realisatie van het monument.

Donderdag meer over de onthulling in HilversumsNieuws

Uit de krant