Burgemeester Broertjes feliciteert 100e WhatsApp-groep met hun bestaan
Burgemeester Broertjes feliciteert 100e WhatsApp-groep met hun bestaan Foto: Bastiaan Miché

Het gaat hard met de buurt-WhatsApp

Algemeen

HILVERSUM - De buurt-WhatsApp in Hilversum is een ware hit. Als paddenstoelen schieten ze sinds vorig jaar uit de grond. Inmiddels zijn er honderd WhatsAppgroepen. Burgemeester Pieter Broertjes bezocht vrijdag de bewoners van de Curaçaolaan om hen te feliciteren met het gebruik van dit preventie-instrument; de honderdste.

Hilversum startte in 2015 met de WhatsAppgroepen. Uit ervaringen uit andere plaatsen, waaronder Almere, bleek dat deze onlinegroepen zorgen voor meer cohesie in de wijk, dat het de veiligheid bevordert en dat de criminaliteit afneemt. De afgelopen tijd heeft het aantal onlinegroepen een behoorlijke vlucht genomen. De honderdste WhatsAppgroep kon rekenen op een bezoek van de burgervader.

Hij is content met deze actieve én moderne vorm van burgerparticipatie. "Bewoners weten als geen ander wat er speelt in hun eigen buurt", meldt de burgemeester. 

De buurtpreventiegroep in het West-Indiëkwartier in Hilversum-Zuidoost bestaat pas een paar maanden. In maart is deze opgericht. Bob Smeets is de beheerder van de WhatsAppgroep. Het initiatief hiervoor is genomen door buurtvereniging Bonairelaan en omstreken. Onder leden was behoefte om een onlinegroep te starten. Wekelijks druppelen nieuwe aanmeldingen binnen, al merkt Smeets dat de groep nog lang niet bij iedereen bekend is. "Plaatsing van attentieborden op straat is een goed middel om niet alleen bezoekers van de wijk, maar ook de bewoners ervan met dit middel bekend te maken", aldus de Hilversummer.

Uit de krant