Foto's: Bob Awick
Foto's: Bob Awick
Foto's

'Waarom is het zo lastig om lessen te trekken uit het verleden'

Algemeen

HILVERSUM - De geschiedenis mag zich niet herhalen. De mensheid moet lering trekken uit het verleden, maar dat blijkt toch behoorlijk lastig, zo zei burgemeester Van Vliet-Kuiper van Gooise Meren maandagmiddag tijdens de Nederland-Indië herdenking in Hilversum

Sinds vorig jaar is de deze herdenkingsbijeenkomst op de Noorderbegraafplaats een regionaal evenement. In 2015 was burgemeester Pieter Broertjes één van de sprekers bij de herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. Ditmaal verzorgde Van Vliet-Kuiper de toespraak en waren haar collega's uit Blaricum en Weesp aanwezig op de Hilversumse begraafplaats aan de Laan 1940-1945.

Patroon
"Waarom is het zo lastig om lessen te trekken uit ons verleden?", vroeg de burgemeester van Gooise Meren zich af. Zij trok de vergelijking met de mensen die huis en haard achterlieten in Nederlands-Indië en naar Nederland kwamen en de vluchtelingen uit Syrië. Zij ziet eenzelfde patroon als in de jaren 40. De duizenden Indische mensen konden toen eveneens rekenen op koude en kille ontvangst.

Muren
"Tot op de dag van vandaag worden er muren gebouwd. Wanneer realiseren wij ons dat we muren ook kunnen afbreken. We moeten ons niet verstoppen voor oorlog, haat en intolerantie. Hoe komt het toch dat we vluchtelingen geen warm welkom kunnen heten, al geldt dat niet voor iedereen", was haar verwondering.

Doorgeven
Andere sprekers, zoals Eric Bodar (voorzitter van het organisatiecomité Nederland-Indië herdenking Gooi en Vechtstreek), sprak over samen herinneren en herdenken. Tevens gaf hij aan dat het belangrijk is dat de geschiedenis verteld wordt en doorgegeven aan de jongere generatie. "Dan gaan ze het beter begrijpen."

Meer over deze herdenking in HilversumsNieuws van donderdag




Uit de krant