Foto: RTi Hilversum
Foto: RTi Hilversum
video

Syrisch gezin vindt onderdak in huize Jaeger

Algemeen

HILVERSUM - Hij realiseert zich heel goed dat hij geluk heeft gehad. Adnan Al Hamwi vluchtte met zijn vrouw en zoon uit Syrië en kwam na een tumultueus verlopen reis uit in Nederland. Na in diverse opvangcentra te hebben gezeten, belandde hij in Hilversum. Dat heeft hij mede te danken aan connecties, die hij als gids in zijn moederland had opgedaan. Sinds februari woont hij in het huis van de familie Jaeger.

"Ik had eerlijk gezegd zulke lieve mensen niet verwacht", geeft de Syriër toe. De verwachting was dat hij een minder vriendelijk welkom zou krijgen als vluchteling. Hij is Wimar, zijn vrouw Patricia en hun kinderen dankbaar voor de geste. Hij voelt zich een waardig familielid.

Acht maanden is hij nu onderdeel van het gezin. Sinds een kleine maand wonen zijn vrouw en zoon nu ook in het huis. Hij moest hen achterlaten in Istanbul.

Groot huis
Jaeger, wethouder te Hilversum, benadrukt dat hij op persoonlijke titel en in goed overleg met zijn vrouw en kinderen besloten heeft zijn huis open te stellen. "Wij leven in de gelukkige omstandigheid dat we een groot huis hebben en een aantal kamers ter beschikking kunnen stellen", meldt de Hilversummer.

Ernstigs
Het is een weloverwogen besluit, dat uit het oogpunt van medemenselijkheid is genomen. "Als je ziet dat er zoiets ernstigs aan de hand is, dan vind ik dat je individueel verantwoordelijkheid moet nemen en de handen uit de mouwen moet steken."

Verantwoord
Vooraf is uitgebreid gesproken met de kinderen én is de keuze gemaakt om een statushouder én niet een vluchteling onderdak te bieden. "Je probeert, als je iemand opneemt in jouw huis, dat dat zo verantwoord mogelijk gebeurt."

Regenboogkerk
Al Hamwi was in het dagelijkse leven in Syrië gids. Tijdens zijn werk heeft hij ook mensen van de Regenboogkerk rondgeleid, waar de familie Jaeger komt. Vanwege de burgeroorlog die gaande is, had hij geen andere keuze meer dan zijn thuisland te verlaten.

Boot
Zijn verhaal is er een dat je veel hoort van mensen die op de vlucht slaan vanuit Syrië. Veel wil hij er niet over kwijt. Zodra Al Hamwi terugdenkt aan de tjokvolle boot raakt hij geëmotioneerd. Het was een noodzakelijk kwaad om elders in Europa in veilig vaarwater te komen. Dat heeft hij nu gevonden in Hilversum.

Tolk
De toekomst ziet er weer rooskleuriger uit. Hij werkt als tolk en probeert lezingen te geven en te spreken op congressen in Nederland, maar bijvoorbeeld ook Duitsland. Als voormalig gids kan hij veel vertellen over zijn land.

Wederopbouw
De wederopbouw van zijn leven is begonnen. Langzaam is alles weer op de rit. Op den duur moet er een woning beschikbaar komen voor Al Hamwi en zijn vrouw en kind. "In dat proces is Adnan nu terechtgekomen", aldus Jaeger.

Vriendschap
In de nabije toekomst zijn de twee kamers en de badkamer in huize Jaeger weer leeg. Dat is geen afscheid. De families blijven elkaar zien, want beide heren bevestigen dat er een vriendschap voor het leven is ontstaan.

Zie hieronder het televisie-interview met Wimar Jaeger en Adnan Al Hamwi:

Uit de krant