Wietplantage aan de Liebergerweg
Wietplantage aan de Liebergerweg Foto : Bastiaan Miché

Broertjes sluit drugspand Liebergerweg

Algemeen

HILVERSUM - Burgemeester Pieter Broertjes heeft voor de tweede keer dit jaar een drugspand gesloten. Dit keer betrof het een bedrijfspand aan de Liebergerweg waar hennep was aangetroffen. Broertjes sloot eerder dit jaar een particuliere huurwoning aan de Jan van der Heijdenstraat. In deze woning was hard- en softdrugs aangetroffen.

De gemeente verwacht de komende tijd nog meer panden te sluiten.

Broertjes: "De aanpak van drugs is één van de prioriteiten in het Integraal Veiligheidsplan 2015-2018. Op basis van ons eigen Damoclesbeleid* in 2015 heb ik als burgemeester de bevoegdheid om woningen of bedrijfspanden na een drugsvondst te sluiten. Dit is een goede ontwikkeling voor de buurt waar een dergelijk pand staat. Een sluiting heeft als doel een sterk signaal af te geven aan de buitenwereld dat het pand niet langer als verkoop, -kweek, -aflever- of opslagruimte kan worden gebruikt. Verdere verstoring van het woon- en leefklimaat van de woonomgeving wordt daarmee tegengegaan. De sluiting voorkomt ongewenste precedentwerking en neemt de bekendheid van het pand als plek waar drugs te verkrijgen is weg."

Om tot daadwerkelijke sluiting over te gaan heeft de burgemeester een uitgebreide rapportage van de politie nodig. Het Damoclesbeleid is een aanvullende maatregel op de integrale drugsaanpak. De gemeente, politie, Openbaar ministerie, woningcorporaties, Belastingdienst, uitkeringsinstanties en elektriciteitsbedrijven treden al jaren samen op tegen hennepkwekerijen in Hilversumse woningen. Sinds 2015 is het sluiten van drugspanden als extra instrument erbij gekomen.

Uit de krant