Foto: Christian Pfeiffer
Foto: Christian Pfeiffer

D66-fracties: 'Gemeenten worden niet beter van gefaseerd fuseren'

Algemeen

HILVERSUM - Waarom wachten om in fases naar een Gooistad te gaan? Doe het gewoon in één keer. Dat is de duidelijke boodschap van de D66-fracties uit Hilversum, Blaricum, Laren en Gooise Meren.

Hiermee reageert het kwartet op het in september uitgebrachte rapport van Deloitte. Het bureau heeft onderzoek gedaan naar de bestuurskracht in de regio. Hierin komt het advies naar voren om gefaseerd naar één grote Gooise gemeente te gaan. Eerst zouden drie gemeente met elkaar moeten fuseren, bijvoorbeeld Hilversum, Wijdemeren en Weesp.

Meer problemen
Daarna zou de stap naar Gooistad gemaakt moeten worden, aldus de onderzoekers. Deze tweetrapsraket wijzen de democraten nu af, omdat deze opzet voor meer problemen zorgt dan oplossingen. "De gemeenten worden er niet beter van, de burger niet, en de regio niet", is de indruk van de fracties.

Moeizaam
Deloitte meldt ook dat de regio vooral regionale versterking behoeft. Beter bestuur van de Gooi en Vechtstreek, een efficiënte uitvoering van taken, de belangen van de hele regio goed behartigen kan in de ogen van de D66'ers niet zonder een eigen direct verkozen bestuur voor de hele omgeving. "In de huidige situatie staan deelbelangen, moeizame besluitvorming, 57 wethouders en 181 raadsleden dat in de weg."

Goed geregeld
D66 wil niet de huidige gemeenten, maar de invloed van inwoners en gemeenschappen op hun omgeving en welzijn waarborgen en verbeteren. Dit is net zo belangrijk als een krachtig regionaal bestuur. "En, als dit goed geregeld is, doen de huidige gemeentegrenzen er niet meer toe."

Uit de krant