Still uit Toni Erdmann; de openingsfilm van Filmfestival Hilversum. Foto: Filmtheater Hilversum
Still uit Toni Erdmann; de openingsfilm van Filmfestival Hilversum. Foto: Filmtheater Hilversum

Filmfestival Hilversum trekt recordaantal bezoekers

Cultureel

HILVERSUM - Het vierde Filmfestival Hilversum blijkt de best bezochte editie te zijn. Van woensdag 5 tot en met zondag 9 oktober kwamen meer dan 3500 bezoekers langs bij Filmtheater Hilversum aan het Herenplein.

Ieder jaar bepaalt het publiek welke film de beste is van het festival. Na afloop van de filmvertoning geven de kijkers de film een rapportcijfer. Van alle 36 vertoonde films is het Nederlandse drama 'Tonio' van Paula van der Oest met Pierre Bokma en Rifka Lodeizen in de hoofdrollen als beste uit de filmfestivalbus gekomen. De officiële Nederlandse Oscar-inzending voor 2017 kreeg van het Hilversumse publiek een 9,3.

Nederlandse makelij
In de top tien staan maar liefst vier films van Nederlandse makelij. De 'Matthäus Missie' van Reinbert de Leeuw eindigde als derde (9,1), 'Waterboys' van Robert Jan Westdijk werd zesde met een 8,9 en 'Alberta' van Eddy Terstall en Erik Wünsch was met een 8,7 goed voor de tiende plek.

Waarderen
De film die de meeste kijkers trok is 'Toni Erdmann'. Met deze film opende het filmtheater vorige week woensdag het festival. Het Hilversumse publiek waardeerde deze met een 8,8. Dat is goed voor de achtste plaats. Veel van de films van het festival zijn nu nog steeds te zien in het filmtheater.

Uit de krant