Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Parkeerplek afkopen die er al lang is

Algemeen

HILVERSUM - Een parkeerplek moeten afkopen die er al lang is. Het lijkt een slechte mop, maar voor Jacob Mol is dit de werkelijkheid. De Hilversummer heeft bijna 1660 euro moeten aftikken voor een parkeervoorziening voor het opgesplitste pand aan de Bakkerstraat dat hij verhuurt. "De papieren waren in orde, dus ik dacht dat er niets aan de hand was", zegt hij.

In verband met de nieuwe regels rond woningsplitsing in Hilversum brachten de bouwinspectie en brandweer begin dit jaar een bezoek aan nummer 59. Mol verhuurt dit pand al zeker twee decennia. Uit de controle bleek dat alles in orde was. Dat was inclusief het papierwerk.

Afkopen
Ook zegt de huiseigenaar dat hij de inspecteurs de parkeervoorziening achter de woning heeft laten zien. De vergunning kwam eraan. Bij het overzicht van de leges viel de Hilversummer, die zelf verderop woont in de Bakkerstraat, van zijn stoel. Hierin las hij dat een parkeervoorziening moest afkopen.

Foutje?
Volgens de gemeente moet er een nieuwe parkeerplaats worden aangelegd. De grote vraag is waar dat dan moet en kan op de Bakkerstraat? Daarnaast is het niet nodig, omdat achter de woning voldoende ruimte is om enkele auto's te stallen. Met gemak kunnen er drie wagens staan en dan is erachter ook nog plaats in de garage. Dat moet een foutje zijn en vast met een briefje te verhelpen.

Paarser
Maar deze omissie is verworden tot een paarse krokodil die steeds paarser wordt, meent Patrick Weening. De voorzitter van bewonersvereniging Over 't Spoor helpt Mol in deze strijd tegen de gemeente. Hilversum verschuilt zich achter procedures. "Dit is gewoon burgertje pesten", aldus Weening.

Parkeervraag
De gemeente houdt er toch een andere lezing op na. "Bij bouwplannen, waaronder splitsingen, wordt gekeken naar de extra ontstane parkeervraag. Voor de extra ontstane parkeervraag dienen extra parkeerplaatsen aangelegd te worden, tenzij voor de gehele invulling van het perceel kan worden voorzien in de parkeerbehoefte", is de algemene stelregel. 

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant