Afbeelding

Arminius en Gomarus in 'Het verhaal van Kerkelanden'

Cultureel

HILVERSUM - Het Arminiushof en het Gomarushof liggen in Kerkelanden rustig en gebroederlijk naast elkaar. Vier eeuwen terug kregen de twee hoogleraren het met elkaar aan de stok. Het was een hoogoplopend conflict tussen beide theologen. In de serie 'Het verhaal van Kerkelanden' komen Arminius en Gomarus zondag tijdens een vertelvoorstelling aan bod.

De Waaier aan de Kerkelandenlaan 5 is zondag 30 oktober vanaf 15.30 uur het decor van deze voorstelling, die Marijke Broekhuijsen verzorgt. Zij is acteur en cultuurpedagoog, heeft naast ervaring in het theater en televisie jaren gewerkt in management en organisatieontwikkeling. Vraagstukken van leiderschap hebben haar altijd beziggehouden. Zelf is zij remonstrant en daarmee een verre erfgenaam van Arminius (1559-1609). Tijdens haar voorstelling maakt zij gebruik van muzikale en theatrale evenementen.

Herontdekking
Centraal staan de theologen Arminius en Gomarus. Tijdens de twaalfde sessie van 'Het verhaal van Kerkelanden' gaat Broekhuijsen dieper in op het conflict dat de twee met elkaar kregen. Hun ruzie leidde tot de stichting van de Remonstrantse Kerk. "De makers van deze vertelvoorstelling hadden bij hun herontdekking van dit stukje zestiende eeuw vaak het idee dat zij zich bevonden in het jaar 2016", luidt de aankondiging van de organisatie.

Gratis
Naast Broekhuijsen komt ook Kees van Aggelen van de Historische Kring Albertus Perk aan het woord. Hij test de kennis van de geschiedenis van de wijk bij de aanwezigen. De inloop is vanaf 15.00 uur en de entree is gratis. Wel vraagt de organisatie een vrijwillige bijdrage in de kosten.

Uit de krant