Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Einde aan langstlopende banjofestival van Europa

Cultureel

HILVERSUM - Het is nog even de vraag of het laatste banjofestival echt is geweest. Hilversummer en organisator Fetze Pijlman stopt er na vijftien jaar in ieder geval mee. Oude uitdagingen verruilt hij voor nieuwe. Het is tijd voor een ander om het stokje op te pakken.

Zelf blikt Pijlman tevreden terug op de editie van zaterdag in Fly Inn bij Vliegveld Hilversum. Met ruim tachtig bezoekers, nationale en internationale banjospelers en een goede jamsessie was het voor hem een geslaagde dag.

Vrolijk
"Dit was het langstlopende banjofestival in Europa", stelt de organisator. Vijftien jaar terug bracht de Hilversummer, die bevangen is door het instrument dat altijd vrolijk klinkt, het muziekfestijn naar Nederland. Dat idee deed hij op in de Verenigde Staten, waar de festivals wel drie dagen duren. Die markt is er hier niet.

Risico
Voor Pijlman is het nu mooi geweest. Al die jaren heeft de organisatie voor eigen rekening en risico het festival verzorgd. Daarnaast vergrijst het aantal banjoïsten snel en is er geen jonge aanwas. Gezien de nieuwe plannen die hij heeft, is dit een mooi moment er een punt achter te zetten.

Uit de krant