Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

BIK mag meepraten, maar waarover nog?

Buurt / wijk

HILVERSUM – Dat de commissie Ruimte duidelijk aangaf dat de gemeente en de woningcorporaties hun oor te luisteren moeten leggen bij de bewoners rond de Lieven de Keylaan, was voor de vele aanwezige omwonenden goed om te horen. Zij willen graag gehoord worden over de ontwikkeling van de restkavel voor hun deur. Maar valt er nog wel wat mee te praten nu de tekeningen en de plannen al klaar zijn?

Ontevreden waren de bewoners niet na de commissievergadering van afgelopen donderdag. De politiek liet duidelijk horen dat de Vereniging Buurtbelangen Invulling Keyplan (BIK) bij de plannen betrokken moet zijn. Tot nu toe kregen de verenigde buurtbewoners steeds nul op het rekest in het raadhuis en bij de corporaties. Dat moet nu echt afgelopen zijn, want als er ergens bewonersparticipatie kan en moet plaatsvinden dan is het hier wel, zo was de algemene stelling van de fracties. De loftrompet werd gestoken: de bewoners zijn heel betrokken, goed georganiseerd en gedocumenteerd en weten wat ze willen, wat het soms ook wel lastig maakt.

Handschoen
Wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok gaf aan dat de omwonenden ook zeker betrokken gaan worden. Alleen is het ieder op z'n beurt. Het is nu aan de woningcorporaties De Alliantie en Dudok Wonen om de participatiehandschoen op te pikken. "De gemeente gaat hier niet zozeer over. Het zijn plannen van de woningbouw", aldus de CDA'er.

Voet
Dat antwoord was niet afdoende. Zo stelde Jan Kastje, fractievoorzitter van GroenLinks, dat de wethouder samen met een delegatie van BIK naar de corporaties kan stappen om te praten over de plannen, die kennelijk al klaar liggen. Als zij geen voet tussen de deur krijgen, dan moet de gemeente een handje helpen.

Bekende plannen
Waarover valt eigenlijk nog te praten? Dat is de vraag die na de commissievergadering voorligt. Van Vroonhoven vertelde dat Dudok Wonen en De Alliantie hun plannen al op papier hebben. De tekeningen zijn af. Ook het aantal woningen is al bekend. De twee corporaties willen in totaal tachtig woningen neerzetten op het braakliggende deel aan de Lieven de Keylaan. 

Passend
Volgens de wethouder gaat het om 80 procent eengezinswoningen en is de overige 20 procent een appartementencomplex. Voorlopig zijn de plannen nog niet openbaar, wat onder andere VVD'er Joost van Gilse en D66'er Maarten van Velthuijsen bevreemdde. Nu is het lastig om te controleren of deze nieuwbouw inderdaad passend is in de buurt.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant