Vorig jaar deelden engelen het parkeercadeau uit aan bezoekers die geld hadden gespendeerd in het dorp. Foto:  Kjeld Vosjan
Vorig jaar deelden engelen het parkeercadeau uit aan bezoekers die geld hadden gespendeerd in het dorp. Foto: Kjeld Vosjan

Gastvrij centrum anders benadrukken

Algemeen

HILVERSUM - De kans dat de gemeente en de centrumondernemers opnieuw een parkeercadeau uitdelen aan bezoekers die Hilversum aandoen met de auto is klein. Het college wil om de binnenstad positief onder de aandacht te brengen onder andere meer inzetten op fietsparkeren.

Dat meldt wethouder Floris Voorink (Centrum, Verkeer) deze week in een wethoudersbrief. Deze mededeling is als de mooiste symfonie in de oren van Jan Kastje (GroenLinks) en Jan de Wit (ChristenUnie). De twee fractievoorzitters waren vorig jaar ontzet dat de gemeente samen met de winkeliers het autogebruik naar het centrum stimuleerde met de actie van een gratis parkeerkaartje.

Reactie
Bezoekers die in december meer dan 25 euro besteedden, kregen voor het eerste kwartaal van 2016 een gratis parkeerkaartje in een van de gemeentelijke parkeergarages terug. Als tegenreactie deelden GroenLinks en de ChristenUnie toen ledlampjes uit aan Hilversummers die op de fiets naar het dorp kwamen.

Fietsen
Voorink meldt opnieuw dat de actie een succes was, maar herhaling van het parkeercadeau ligt niet in de lijn der verwachting. Wel blijft Hilversum kijken naar hoe zij gastvrij bezoekers kan ontvangen. Daarom wordt nu ingezet op fietsparkeren.

Auto
De aanpak voor de auto-ontvangst behoort niet tot de verleden tijd. Speerpunten zijn bijvoorbeeld het verbeteren van de vindbaarheid van parkeergarages en culturele instellingen, en een communicatiecampagne moet geïnteresseerden wijzen op de gunstige tarieven van de gemeentelijke parkeergarages en het aanbieden van parkeerarrangementen samen met ondernemers.

Uit de krant