Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Gesprek Vrienden van Clemenskerk en wethouder bekoort niet

Algemeen

HILVERSUM - Het verkennende gesprek met wethouder Floris Voorink heeft de Stichting Vrienden van de Clemenskerk niet echt kunnen bekoren. Volgens de vrienden wil de gemeente geen verantwoording nemen voor een maatschappelijke functie in de leegstaande kerk aan de Bosdrift. Hilversum wordt nalatigheid verweten.

Onderwerp van het onderhoud was de mogelijke vestiging van het indoortrampolinepark in de Clemenskerk. Flight Deck 53 wil zich hier vestigen en daarmee de doelgroep tussen 9 en 16 jaar bedienen. Voor deze jongeren is er weinig tot niets, zo meent de Bussumse initiatiefnemer Saskia de Wit. Haar bedrijf moet een sportief, cultureel en gezond uitje zijn voor de jeugd. Naast trampolines wil zij baskets en halfpipes neerzetten, maar ze wil ook aandacht besteden aan de geschiedenis van het gebouw zelf, gezonde drankjes en snacks verkopen en er mensen met een beperking laten werken.

Lokaal draagvlak
De Vrienden van de Clemenskerk zijn fel tegen dit commerciële plan, omdat dit voorstel onder andere afwijkt van de maatschappelijke bestemming. Dat de wethouder zich zou kunnen vinden in dit idee, dat nog lang niet in kannen en kruiken is, heeft tot verbazing geleid bij de leden van de stichting. Net zoals het feit dat Voorink wijst naar De Wit als het gaat om het creëren van draagvlak. "De gemeente vindt lokaal draagvlak voor het plan een groot goed, maar laat het aan de initiatiefnemer om hierover in overleg te gaan met de buurt", verklaren de vrienden.

Boodschap
Overlast is te verwachten, meent de stichting, terwijl het plan geen antwoord biedt op de behoefte aan een ontmoetingsplek voor ouderen en een podium voor muziekverenigingen. Aan zo'n plek heeft de buurt wel behoefte, in plaats van een kerk die een luxe ballenbak dreigt te worden voor ouders die een boodschap gaan doen op de Gijsbrecht van Amstelstraat, zoals de vrienden dat zo plastisch omschrijven. "Voor de gemeente is de vraag of het plan aan alle voorschriften voldoet en of het monument niet wordt aangetast", merken de Vrienden van de Clemenskerk nog op.

Gecertificeerd
De gemeente bevestigt dat de initiatiefnemer de nodige onderzoeken moet laten doen voordat het idee een plan kan worden. Gecertificeerde instellingen of bureaus moeten die klus dan klaren. Daarbij gaat het om zaken als milieu, geluid en parkeren. Als die cijfers en gegevens bekend zijn, toetst Hilversum de uitkomsten op haalbaarheid. Zover is het niet. Het is aan De Wit en haar twee businesspartners om deze onderzoekshandschoen op te nemen.

Uit de krant