Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Laapersveld krijgt Dudok-allure terug

Algemeen

HILVERSUM - Het plan om 41 bomen om te hakken in het Laapersveld kwam onverwacht voor de Vrienden van 't Gooi. De vereniging uitte in de eigen nieuwsbrief zorgen over het verdwijnen van onder meer de rookceders. Na een gesprek in het gemeentehuis zijn de Vrienden om, zegt bestuurslid Hans Hoes. "Als de plannen uitpakken zoals ze beloven te doen, krijgen we er een mooier park voor terug."

"Plan en uitvoering zijn ons heel goed uitgelegd", zegt Hoes, terugblikkend op het gesprek dat het bestuur van de Vrienden van 't Gooi met de gemeente heeft gevoerd. "Er gaan weliswaar veel bomen weg, maar groenbeheer gaat hier stevige en hoge bomen voor terugplanten. Ook vinden we het goed nieuws dat het ontwerp aansluit op het idee dat Dudok destijds had met het park."

Bloemperken
Het Laapersveld is in 1920 ingericht met meer coniferen dan de bekende Hilversumse architect bij het ontwerp in gedachten had. Tien jaar later besloot het gemeentebestuur om bloemperken in het park aan te leggen en nog meer coniferen te planten. In de jaren 70 verdwenen de bloemen en zijn de laatste bomen aangeplant, waardoor het open park van het oorspronkelijke Dudokontwerp eigenlijk niet meer bestaat.

Vijver
In de nieuwe plannen komen de oude zichtassen naar de vijver terug met bloemperken en coniferen langs de zijden. Het talud wordt weer van gras met op de top sterkersen en heesters. "Een deel van de coniferen is echt niet meer te redden", weet Hoes na het verhelderende gesprek in het raadhuis.

Kapvergunning
"Wij begrijpen dat de gemeente, ook vanwege de veiligheid, een kapvergunning voor deze bomen heeft aangevraagd." Ook de heuvel bij het station wordt aangepakt omdat hier sprake is van erosie. Een trap van cortenstaal, dit is een metaallegering van ijzer, koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom, moet dat voorkomen. Verder wordt een aantal halfverharde paden geasfalteerd. Volgens een gemeentewoordvoerster hebben bewoners de informatieavonden over de plannen goed bezocht. Hun reactie was positief.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant