Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Broertjes: 'Diepe impact op Joodse familie'

Algemeen

HILVERSUM - De gang van zaken heeft diepe impact op joodse familie. Hun veiligheidsgevoel is ernstig geschaad. Dat meldt burgemeester Pieter Broertjes in een burgemeestersbrief.

De burgervader heeft maandag een bezoek gebracht aan het gezin dat slachtoffer is geworden van antisemitisme. In de nacht van donderdag op vrijdag zijn op de Bachlaan hakenkruizen op twee auto's gekrast. Ook werden de banden van hun wagens lek gestoken. De auto's stonden geparkeerd voor de woning achter een toegangshek en waren vanaf de straat niet zichtbaar. "De eigenaren waren enorm geschrokken en waarschuwden de politie", aldus Broertjes.

Verwerpelijk
Zelf is hij vrij uitgesproken over deze daad van antisemitisme. "Ik vind deze vernielingen verwerpelijk en onacceptabel", meldt de burgemeester. "Als burgemeester van alle Hilversummers tolereer ik geen enkele vorm van agressie of vernieling tegen wie dan ook. Niet voor niets staat in artikel 1 van de Grondwet dat iedereen in Nederland recht heeft op een gelijke behandeling. Discriminatie is bij wet verboden en strafbaar." 

Zeer serieus
In zijn brief meldt Broertjes dat de politie de zaak zeer serieus neemt. Daar was na de de eerste melding twijfel over. Zo schreef PvdA-raadslid Saami Akrouh dat de politie pas in actie kwam nadat het gezin contact had gezocht met het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). 

Tactisch
Inmiddels zijn rechercheurs van de tactische forensische opsporing een onderzoek gestart. Broertjes heeft de zaak gister besproken in het zogeheten driehoeksoverleg met de officier van justitie en de politiechef. 

Uit de krant