Foto: Koosje de Beer
Foto: Koosje de Beer

Dierenasiel Crailo wil opvang zwerfdieren terug

Algemeen

HILVERSUM - Het aanbestedingsteam, bestaande uit ambtenaren, neemt over ruim een maand het besluit wie de Hilversumse zwerfdieren de komende vier jaar mag opvangen. Dierenasiel Crailo krijgt ook een kans. "We hopen dat deze dieren weer naar ons komen", zegt beheerder Rianne Steenbeek. "Veel Hilversummers snappen niet dat de opvang nu in Amersfoort gebeurt. Als de keus niet op Crailo valt dan is het geen onoverkomelijk probleem. Vooropstaat dat alle dieren op ons kunnen blijven rekenen."

Jaarlijks zwerven er een paar honderd katten en tientallen honden rond in Hilversum die nu in Amersfoort terechtkomen. Als dierenasiel Crailo de aanbesteding wint, komt deze opvang weer terug naar Hilversum. "Een logische keuze", volgens Steenbeek. "Mensen die in het Gooi een zwerfdier vinden, komen naar ons. Als ze dan horen dat ze eigenlijk in Amersfoort moeten zijn, snappen ze daar helemaal niets van. Ons asiel is voor de meeste Hilversummers een begrip."

Kat
Zeker als het dier ziek is, strijkt Steenbeek met de hand over het hart en neemt ze de hond of kat toch op. "Dat dier helpen we natuurlijk meteen en gaan we niet eerst naar Amersfoort vervoeren", zegt ze beslist. "Dat neemt natuurlijk niet weg dat we hopen dat de gemeente dat ook inziet."

Beste kansen
Het gaat de enthousiaste beheerder dan niet eens om het geld. "Als de gemeente voor ons kiest, krijgen wij de eerste twee weken opvang vergoed", legt ze uit. "Vaak blijven de dieren hier langer, dus die betaling voor het zwerfdier gaat echt wel op. Nee, we willen de zwerfdierenopvang terug, omdat Hilversummers dat van ons verwachten en omdat elk dier bij ons de beste kansen krijgt."

Boom
Het komt tegenwoordig nog maar heel zelden voor dat mensen een hond aan een boom binden en achterlaten. "Gelukkig weten bewoners dat ze hun dier dan beter naar ons kunnen brengen", vervolgt Steenbeek. "Op dit moment hebben we 25 honden, 90 katten, 15 konijnen en een cavia die een nieuw thuis zoeken."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant