Foto: Karin van Leeuwen
Foto: Karin van Leeuwen

Hilversumse scholiere regelt concert in het MCO

Cultureel

HILVERSUM - Nog wat laatste zaken regelen, de puntjes op de i zetten en dan is de zestienjarige Charlotte Spruit klaar voor de presentatie van haar profielwerkstuk. Een bijzondere, zo vindt ook Caroline Wanna, secretaresse van het Alberdingk Thijm College. Eentje waar de school best een beetje trots op is. "Charlotte speelt op hoog niveau viool en heeft een optreden in de nieuwe zaal van het Muziekcentrum van de Omroep georganiseerd", vertelt Wanna. Inderdaad een profielwerkstuk dat opvalt tussen de meer gangbare werkstukken.

Want waar veel examenleerlingen kiezen voor profielwerkstukken die gaan over XTC, het boeddhisme of feminisme, was het voor de leerling van het ATC zo klaar als een klontje. Zij wilde iets doen met haar grootste hobby: viool spelen.

Het bespelen van dit instrument is haar met de paplepel ingegoten. Spruit komt uit een muzikaal nest. Haar vader Hans Spruit is pianist en geeft les op Codarts Rotterdam, de Hogeschool voor de Kunsten. Haar moeder Gerrie Rodenhuis is eerste violiste bij het Radio Filharmonisch Orkest. Haar zus Marjolein ten slotte, speelt ook viool.

"Maar het is niet zo dat we altijd met z'n allen muziek maken. Eigenlijk zijn we allemaal met ons eigen ding bezig", lacht Spruit. Haar viool is haar passie. Toen ze drie jaar was hebben haar ouders nog even geprobeerd of ze cello wilde spelen, maar de kleuter met toen al een eigen willetje,weigerde. Viool wilde ze spelen. En niets anders. "Je kunt zo veel doen met een viool, er zit zo veel kleur in. Ik vind het een prachtig instrument."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant