Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

De minicomputer die het ict-onderwijs gaat veranderen

Algemeen

HILVERSUM – Programmeren heeft het label dat het moeilijk is. Het is werken in computertaal en krijgt dan nog weleens het stempel saai. Met de introductie van de microbit komt daar verandering in. Op speelse wijze leren scholieren programmeren. Dat gaat het onderwijs een grote impuls geven. Of zoals informaticadocent Willem Schnitfink van het A. Roland Holst College het zegt: "The sky is the limit."

De microbit is een minicomputer, ontwikkeld door de BBC. De omroep heeft in Engeland één miljoen exemplaren uitgedeeld aan scholen. Het kleine computertje is een bordje van 4 bij 5 centimeter met een processor. Het zogeheten ontwikkelbord met daarop 25 kleine ledlampjes heeft een magnetometer en accelerometer en ondersteunt bluetooth.

Noordzee
Het Engelse idee erachter is om kinderen op jonge leeftijd, zo rond elf jaar, kennis te laten maken met technologie en programmeren. Aan de overkant van de Noordzee heeft dat al geleid tot meer interesse bij meisjes voor een ict-studie.

Platformen
"Het mooie hiervan is dat je eenvoudig kunt programmeren. Het is voor ieder niveau geschikt en de microbit is heel gebruiksvriendelijk. Je kunt het zo moeilijk maken als jezelf wilt, omdat je kunt werken met meerdere platformen zoals Microsoft Block Editor, Python of javascript, zeg maar in computertaal", aldus de informaticadocent. "Je hebt ongelooflijk veel mogelijkheden. Ideaal voor het onderwijs."

BBC
Het is mogelijk om muziek te maken, een kompas, een joystick of een weerstation. Zo somt Schnitfink even snel op, terwijl hij zelf laat zien dat hij een auto heeft gemaakt. Op de website van de BBC staan honderden mogelijkheden. De mogelijkheden zijn onbegrensd. Dat was voor de docent reden om de minicomputer zo snel mogelijk naar Hilversum te halen.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant