Foto : Bastiaan Miché
Foto : Bastiaan Miché

Erfgoedclubs pleiten voor behoud van GAK-gebouw

Buurt / wijk

HILVERSUM - Stel Hilversummers de vraag welk gebouw zij het lelijkst vinden en geheid dat het al jaren leegstaande GAK-gebouw vaak valt. De verbazing is dan ook groot dat vier erfgoedclubs in de bres springen voor behoud van het pand aan het Stationsplein.

Historische Kring Albertus Perk, Stichting Hilversum pas Op!, het Cuypersgenootschap en Heemschut Noord-Holland proberen de sloop tegen te gaan. In de ambitieuze plannen van Hilversum voor het opknappen van het stationsgebied verdwijnt het voormalige GAK-pand. Op deze plek moet bebouwing komen voor onder meer horeca en mediabedrijven, die past beter past bij de entree van het centrum van Hilversum.

De vier erfgoedclubs willen dat de gemeente onderzoek gaat doen naar de cultuurhistorische waarde van het gebouw. Tevens willen zij weten of het pand betrokken kan worden in de plannen voor het nieuwe stationsgebied. In hun ogen is herbestemming absoluut mogelijk. Woningbouw is een reële optie. "Door zonder meer voor sloop te kiezen krijgt het bijzondere ontwerp van een belangrijk architect als Onno Greiner geen eerlijke kans", luidt hun redenatie.

Uit de krant