Foto: Koosje de Beer
Foto: Koosje de Beer

Al 15 jaar komt het bordspel op tafel

Buurt / wijk

HILVERSUM - Een kleine twintig mensen komen binnen bij Wijkcentrum Sint Joseph. Al snel vormen zich groepjes en komen de bordspellen met aansprekende titels als Shadows van Camelot, Avalon, Dominions en Scythe op tafel. "Vandaag is het rustig", constateert organisator Erwin Pauëlsen. "Waarschijnlijk omdat het mooi weer is. Die vrijblijvendheid hoort bij de bordspelgroep. Iedereen die een spelletje wil spelen is welkom en mensen komen alleen als ze zin hebben."

De Bordspelgroep Hilversum is ongeveer vijftien jaar geleden begonnen met een stel vrienden onder elkaar. Elly ten Elshof, die vandaag komt om Hoogspanning te spelen, een spel waarbij de spelers elektriciteitscentrales op een slimme manier moeten verhandelen, weet het zich nog te herinneren. "Op een gegeven moment paste de groep niet meer in de huiskamers. We hebben een tijd gespeeld in de vroegere Hilversumse Boekhandel en nu dus in Sint Joseph en in café De Koning."

Ontspannen
Er zijn bordspelers die veel gamen op de computer, maar ook mensen die daar helemaal niets mee hebben, volgens Pauëlsen. "Bordspellen dagen je uit en tegelijkertijd is het spelen ook de perfecte manier om te ontspannen. Daarnaast houd ik van de interactie met de andere spelers. Dat mis je op de computer."

Passie
Het groepje Erwin, Isabeau en Lies begint de middag met Dr. Eureka, een behendigheidsspel dat Erwin heeft meegenomen van de Spellenbeurs in Essen. De beurs wordt elk jaar gehouden en voor een aantal leden van de bordspelgroep is het een vast uitje. Pauëlsen is er meestal bij. "Nieuwe spellen uit de hele wereld kun je hier zien en spelen. De beurs is groots opgezet, maar je komt altijd weer mensen tegen die je kent of die jouw passie delen. Dat maakt het elk jaar weer leuk", legt hij uit.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant