Foto's: Karin van Leeuwen
Foto's: Karin van Leeuwen

De Lieberg viert veertigste verjaardag

Algemeen

HILVERSUM - Een van de weinige sporten die je kunt beoefenen vanaf jongs af aan tot op hoge leeftijd is zwemmen. Gewoon lekker baantjes trekken, zonder na te denken. "Vooral de oudere zwemmer staat 's ochtends vroeg voor ons zwembad te popelen tot hij een duik mag nemen", weet zweminstructrice Ellen Grob. Sinds 1977 werkt zij in zwembad De Lieberg, dat dit jaar veertig jaar bestaat.

Toen er onlangs werd geopperd om de deuren van De Lieberg vier keer in de week om half zeven 's ochtends open te gooien, haalden medewerkers snoevend hun schouders op. Wie zou er komen op dat immens vroege tijdstip? Ellen Grob stak haar vinger op toen er werd gevraagd wie er die vier dagen zo vroeg wilde werken. "Ik ben een vroege vogel, ik heb er geen moeite mee", verklaart Grob. En zo opent zij op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag om half zeven het zwembad en dan staat er een man of tien te wachten. Klaar voor een frisse start van de dag. Grob kent ze allemaal. Maakt graag een praatje met de zwemmers. Vraagt hoe het met ze gaat.

Trouw volkje
Mensenkennis is belangrijk om een goede zweminstructrice te zijn, vindt Grob. "Zwemmers zijn een trouw volkje. We hebben zwemmers die hier al veertig jaar elke week komen. Dus je kent elkaar. Als ik iemand een tijdje niet heb gezien, informeer ik de keer erop of alles goed gaat." Terwijl Grob vertelt over het zwembad komen twee oudere dames binnen, een van hen met een rollator.

Gezellig
Vrolijk loopt Grob op de vrouwen af en begroet ze. Het zijn de zwemvriendinnen Veenhof en Scholten. "Mevrouw Scholten is getrouwd met de eerste directeur van De Lieberg en komt al jaren elke week zwemmen", vertelt Grob. Mevrouw Scholten knikt. Ze zwemt voor haar gezondheid. En omdat het gezellig is om samen met haar zwemvriendin iets sportiefs te doen.

Natuurbad Crailoo
In november 1977 kwam de toen 18-jarige Grob terecht als jongste bediende in zwembad De Lieberg. Haar droom, werken in het net geopende Hilversumse bad, kwam uit. In de zomer had ze een vakantiebaantje in het natuurbad Crailoo aan de Lage Naarderweg. Het bad, ontworpen door stadsbouwmeester Dudok, sloot gedurende de wintermaanden. Grob waagde het erop en informeerde of ze bij De Lieberg kon werken. De toenmalige directeur Scholten vond de Hilversumse te jong.

Moed
"Nou ja, dat pikte ik niet. Daar was ik het niet mee eens en ik gaf aan dat ik een gesprek wilde", lacht Grob. Met terugwerkende kracht is ze verbaasd over het lef dat ze toen had. De ouders van Grob bewonderden de moed van hun dochter, maar er moest wel gewerkt worden, dus zolang De Lieberg haar geen baan aanbod, moest ze een andere baan zoeken. Twee maanden lang werkte Grob als verkoopster in de HEMA. En op een mooie maandagochtend in november stond meneer Scholten voor haar neus met de vraag of ze toch op gesprek wilde komen.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant