Video

Hilversumse debaters: 'Jury imponeren'

Algemeen

HILVERSUM - Het debatteam van het Gemeentelijk Gymnasium uit Hilversum staat in de finale van het NK debatteren voor scholieren. Nog even oefenen en dan zijn ze er klaar voor.

"Het eerste debat is altijd spannend, maar daarna is het zo leuk en ben je er helemaal in dat het helemaal goed gaat", zegt Nadyne. In de finale debatteren de teams over een aantal stellingen.

Stellingen
De scholieren bereiden de stellingen van tevoren voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgen ter plekke twee improvisatie-stellingen: deze worden pas minuten voor de debatronde bekend gemaakt. 

Een debatteam bestaat uit vier sprekers. Hielke is de vierde spreker en maakt een samenvatting van het debat "een beetje natuurlijk met een bias naar onze kant, zodat de jury overtuigd is dat jouw kant heeft gewonnen", zegt hij. 

Imponeren
Uiteindelijk draait het allemaal om het imponeren van de jury. "Daar zijn een aantal trucjes voor. Ten eerste moet je er goed voor staan en veel met je handen praten en verschillende gebaren wil de jury ook altijd zien", vertelt Nadyne.

Het debatteam van het Gemeentelijk Gymnasium is erg divers. Hielke is de rustige van het team die duidelijk aan de jury kan uitleggen wat er precies aan de hand is.

Voorbereiding
De leerlingen hebben al vele uren in de voorbereiding zitten. Ze oefenen voor- en tegenargumenten, want de teams krijgen pas op het laatste moment te horen of ze voor of tegen moeten zijn. 

Zaterdag 21 januari is de finale op de Universiteit Utrecht. Het debatteam van het Gemeentelijk Gymnasium is hartstikke blij dat ze de finale hebben gehaald en ze gaan zich vol inzetten voor de winst.

Uit de krant