Afbeelding

Wat is onze identiteit?

Cultureel

HILVERSUM - Wat is de Hilversumse identiteit? Wat is daar specifiek aan en hoe benadruk je dat? Donderdagavond 19 januari vond in de Burgerzaal van het Raadhuis het eerste Stadsgesprek van het Dudok Architectuur Centrum plaats. Met vier sprekers en een publiek van ongeveer zestig man werd er gesproken over de identiteit van het Hilversumse centrum.

De aanleiding voor dit eerste stadsgesprek was het voornemen om 65 nieuwe gemeentelijke monumenten aan te wijzen in het centrum van Hilversum. De uitkomst van het gesprek is dat er in ieder geval veel potentie is, met de aangewezen monumenten en ideeën om deze identiteit te versterken.

Zo sprak onder meer deskundige Annette Koenders. Zij stelde dat de pioniersgeest daarbij vooral belangrijk is. Het Gooi staat bekend om zijn eigenwijsheid en een voordeel daarvan is dat er telkens nieuwe dingen en ideeën opkomen, maar een nadeel is ook dat men zich snel afkeert van het bestaande.

Mediastad benadrukken
Lichtkunstenares Tamar Frank had een ander idee. In Hilversum ligt volgens haar een uitdaging om de uitstraling van Hilversum mediastad te benadrukken. Dit zou onder andere gerealiseerd kunnen worden door de organisatie van een lichtfestival, waarbij de nieuwe gemeentelijke monumenten en de geschiedenis van het centrum worden uitgelicht.

Meer over het eerste stadsgesprek is te lezen op de website van het Dudok Architectuur Centrum

Uit de krant