Video

Massaal gereageerd op oproep over oorlogsverhalen

Mensen

HILVERSUM - De oproep van Hilversummer Dirk van Reenen om te komen met verhalen uit de hongerwinter, is een groot succes. Hij deed een week geleden zijn verhaal bij NH Nieuws en bij NH Helpt.

De telefoon van Dirk staat al een week lang roodgloeiend. Hij heeft 25 reacties gekregen en met iedereen ook al gesproken. "Ik ben heel blij en dankbaar. Het gaat helemaal leven."

De 81-jarige Dirk werd in de hongerwinter (1944-1945) als klein jongetje naar boeren in Drenthe gebracht. Hij vindt dat er te weinig aandacht is voor die episode en met name voor de belangrijke rol die de boeren in Noord- en Oost-Nederland hebben gespeeld. 40.000 jeugide hongerevacués overleefden zo de oorlog.

Grote klus
Dirk wil de boeren eren. Dat doet hij door in maart in het Drentse Ruinen een boom te planten en door ook zoveel mogelijk verhalen voor het nageslacht vast te leggen. Dat is overigens nog wel een grote klus. "Ik ga iedereen bezoeken, want mensen hebben de verhalen wel in hun hoofd zitten, maar niet op papier staan." 

Ook  de provincie Noord-Holland hing deze week aan de lijn. De provincie is dit jaar het landelijk startpunt van de 5 mei-viering en organiseert tal van activiteiten. Eén daarvan is het verzamelen en wereldkundig maken van oorlogsverhalen op de website Oneindig Noord-Holland. Het verhaal van Dirk is een waardevolle aanvulling en zal eind deze week te lezen zijn. 

Iedereen die nog een verhaal voor Dirk heeft kan dit mailen naar NHHelpt@rtvnh.nl onder vermelding van oorlogswinter.

Uit de krant