De burgemeester dankt de politiek voor het vertrouwen. Foto: Haitske van de Linde
De burgemeester dankt de politiek voor het vertrouwen. Foto: Haitske van de Linde

Raad ziet herbenoeming Broertjes zitten

Politiek

HILVERSUM - Een tweede termijn als burgemeester van Hilversum lonkt. De gemeenteraad heeft Pieter Broertjes voorgedragen voor herbenoeming.

Dat is gisteravond duidelijk geworden tijdens de raadsvergadering. Broertjes gaf in oktober aan langer burgervader van Hilversum te willen blijven. Vanaf dat moment is begonnen aan de herbenoemingsprocedure.

Juiste persoon
"De gemeenteraad heeft in december 2016 een vertrouwenscommissie ingesteld om de aanbeveling voor te bereiden. De commissie heeft in een vertrouwelijk gesprek met de burgemeester van gedachten gewisseld over de afgelopen zes jaar en over de komende periode. De commissie is van mening dat burgemeester Broertjes de juiste persoon is om ook in de komende periode burgemeester van Hilversum te zijn. De raad was het daar van harte mee eens en heeft de burgemeester nu voorgedragen voor herbenoeming", zo meldt Annemarie den Daas, fractievoorzitter van D66 Annemarie den Daas, fractievoorzitter D66 en voorzitter van de vertrouwenscommissie.

Aanbevelen
Nu de gemeenteraad heeft besloten Broertjes bij de Minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijkrelaties aan te bevelen wordt deze voordracht via de Commissaris van de Koning toegezonden aan de Minister. De burgemeester wordt benoemd bij Koninklijk besluit.

De eerste ambtstermijn van burgemeester Broertjes eindigt op 1 juli 2017. De herbenoeming vindt plaats voor een ambtsperiode van zes jaar. 

Vertrouwen
Nadat de raad het hoge woord had uitgesproken, nam de burgervader zelf nog het woord. Hij dankte de fracties voor het vertrouwen. Er volgt nog een complex proces, maar als alles naar behoren verloopt, dan is de herbenoeming op 5 juli officieel.

Direct na bekendmaking van het nieuws ging het los op Twitter:

Uit de krant