Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Meer gezelligheid voor ouderen van Team van Tineke

Zorg

HILVERSUM - Hoe bereik je sneller herstel bij ouderen? Met extra aandacht en positieve afleiding, meent Tergooi. Team van Tineke begint woensdag 1 maart op de verpleegafdelingen Chirurgie en Neurologie aan deze nieuwe klus in het ziekenhuis.

Voor kwetsbare ouderen is een ziekenhuisopname vaak ingrijpend en brengt onzekerheid met zich mee over de toekomst. Met het Team van Tinke, een groep vrijwilligers, wil Tergooi ervoor zorgen dat zij hun leven weer zo goed mogelijk zelfstandig kunnen oppakken als zij het ziekenhuis weer verlaten.

Risico
Voor elke oudere die risico loopt lichamelijk of geestelijk achteruit te gaan, wordt een plan op maat gemaakt. Dit kan bestaan uit bijvoorbeeld geheugentraining, een wandeling, een praatje maken, gezelschap houden bij de maaltijd of een spelletje doen. De vrijwilligers van Tineke voeren deze activiteiten uit.

HELP
"Aandacht, activatie, oriëntatie en niet te vergeten gezelligheid zijn belangrijke factoren bij het herstel van onze oudere patiënten. Door de inzet van deze vrijwilligers kunnen zij sneller op krachten zijn en zullen zij beter in staat zijn om weer zelfstandig te kunnen functioneren na hun opname”, aldus klinisch geriater Jacqueline Schuur. Zij kwam in aanraking met het Amerikaanse Hospital Eldery Life Program (HELP), dat ondersteunt om acute verwardheid te voorkomen.

Budget
Het Team van Tineke dankt zijn naam aan een van de verpleegkundig consulenten geriatrie in Tergooi. De vrijwilligers werken op vrijwillige basis, maar wel is er een budget van 25.000 euro voor het opzetten, selecteren en opleiden van teamleden.

Uit de krant