Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Woning-upgrade in Hilversum-Oost

Buurt / wijk

HILVERSUM - Hoewel het 'laten we Hilversum weer groot maken' maandag grappig bedoeld was vlak na de officiële opening van het woningbouwcomplex aan de Larenseweg, zat er wel een kern van waarheid in deze Trumpiaanse oneliner. Met de nieuwbouw van Anna's Hoeve, Villa Industria en nu het Lucentterrein krijgt Hilversum-Oost een impuls.

Wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok stond maandag in haar toespraak voor de opening van het complex op het voormalige Lucentterrein stil bij het opknappen van dit deel van Hilversum. In oktober 2014 noemde wethouder Floris Voorink van Ruimtelijke Ontwikkeling dit gebied tijdens een meedenkbijeenkomst van de Alliantie nog 'de rotte kies van Hilversum'.

Feest
Inmiddels is een deel van de vulling zichtbaar en klaar. De woningcorporatie heeft zich gevestigd aan de kant van de Jan van der Heijdenstraat en maandag was het feest in verband met de oplevering van de eerste 95 woningen op het Lucentterrein.

Transformatie
Aan de kant van de Larenseweg heeft een transformatie plaatsgevonden. Het kantoorpand is veranderd in een woningbouwcomplex met lagere huren. Sinds een kleine maand hebben jongeren, starters en ook zestien cliënten van Philadelphia Zorg hun intrek in dit verbouwde pand genomen.

Recyclen
"Ik ben er trots op dat we dit voor elkaar hebben gebokst. Dit is een van de grootste transformaties van Hilversum. En ook duurzaam, want niets is duurzamer dan het recyclen van stenen", aldus Van Vroonhoven.

Villa Industria
De eerste klus is af en dat betekent een flinke verbetering. "Het hele gebied in Oost krijgt een upgrade", zo sprak de CDA-wethouder. "Twee jaar geleden stonden we bij Villa Industria en nu staan we hier: mooie nieuwe complexen vlak bij het station", voegde zij daar nog aan toe.

2018
In totaal komen er 262 woningen op het voormalige Lucentterrein. Naast het appartementencomplex komen er bijvoorbeeld ook eengezinswoningen. In 2018 moet de hele klus geklaard zijn. "Er komt hier een heel leuk complex", meldde Van Vroonhoven.

Vleermuizen
Vraag is of alles op tijd afkomt. De oude gebouwen die er nu nog staan, moeten nog even wachten op de sloophamer. Dat heeft alles te maken met de aanwezigheid van vleermuizen en hun broedseizoen.

Uit de krant