Oktober 2016: het aanbieden van handtekeningen tegen McDonald's
Oktober 2016: het aanbieden van handtekeningen tegen McDonald's

Anti-Mac-actievoerders: 'iets besluiten is een constante afweging'

Bedrijven

HILVERSUM - Iets besluiten is een stapje vooruit, een stapje achteruit. Het is afwegen van belangen. Opnieuw kijken en opnieuw regelen. Dat zegt Carolien Glasbergen van de actiegroep VreelandsewegMac. Zij reageert daarmee op de stelling van VVD'er Haitske van de Linde.

Van de Linde zei vrijdag een nieuw patroon te zien in de gemeenteraad. Fracties en politici laten hun oren snel en gemakkelijk hangen naar 'boze burgers'. De discussie over de McDonald's is daar volgens haar een voorbeeld van.

Lees ook:
VVD-raadslid: 'Discussie McDonald's wordt patroon - en dat is niet goed'

Carolien Glasbergen is het daar niet mee eens. "Goede besluitvorming bestaat uit het wekken van vertrouwen, het voeren van dialogen en het (tijdig) uitwisselen van kennis, ervaring en toetsing. Dat moet de gemeente mogelijk maken en faciliteren. Niet aan een ander overlaten: het is het proces van de gemeente. Als de gemeente onderzoek had gedaan onder de bewoners voordat het eerste besluit was genomen, dan had het niet zover hoeven te komen. Dan was veel meer kennis en ervaring direct beschikbaar geweest. Had een hoop inspanningen aan beide zijden voorkomen kunnen worden", zo schrijft zij. Volgens haar is dat hier niet goed gegaan.

Glasbergen stelt het zo: "Wie heeft hier een probleem? McDonald's, die zoekt naar nieuwe locaties (het 249ste restaurant en de 164ste McDrive). Of de ondernemer die een mooie deal sluit en de aanvraag doet: deze plannen leveren hem (flink) rendement op. Het  probleem belandt bij de gemeente, omdat zij een beslissing moeten nemen om af te wijken van het recent vastgestelde bestemmingsplan. Beslissen is, zoals in de eerste alinea beschreven, hard werken. In de eerste ronde wordt duidelijk dat een uitgebreide procedure moet worden gevolgd."

Lees ook:
Zwartboek tegen komst McDonald's

Ze vervolgt: "Het college van B&W stelt de gemeenteraad ook meteen maar voor om uit te spreken dat er geen bedenkingen zijn, tenzij er bezwarende zienswijzen worden ingediend. De raad stemt met een meerderheid in, de één meer dan de ander, in afwachting van de procedure. Nu is het ook een probleem geworden voor de bewoners van Hilversum en de direct omwonenden. Omwonenden en andere burgers schrikken op van een aankondiging in de krant dat er een vergunningaanvraag voor een mega McDonald's ter visie ligt. Zij komen in verweer en sturen massaal zienswijzen in. Dat er zienswijzen zijn die inhoudelijk gelijk aan elkaar zijn doet niet ter zake, al deze ondertekenaars zijn  tegen de komst van een McDonald's. Net als de ruim 1.000 mensen die hun handtekening hebben gezet of de petitie hebben getekend."

McDonalds prima
Het gaat allemaal om de plek en niet om het feit dat het een McDonald's is. "Niet omdat deze in onze achtertuin ligt, maar omdat deze niet voldoet aan de voorwaarden voor een goede Ruimtelijke Ordening. Door de zienswijzen en de uitwisseling van kennis en ervaring worden de raadsleden wijzer. Boven tafel komt dat de onderbouwing van de omgevingsvergunning  aanvulling en nader onderzoek behoeft. Ook dat onderzoek maakt betrokkenen weer wijzer. Dit past allemaal in een zorgvuldige afweging, die past bij de zwaarte van de gevraagde aanpassing. Daarbij mogen raadsleden, verrijkt door deze kennis, met het vertrouwen dat zij hebben, hun eigen afweging maken. Opnieuw en opnieuw. Dat past helemaal in het duale stelsel, waar de raadsleden hun eigen (controlerende) verantwoordelijkheid hebben."

Lees ook:
College ziet geen bezwaren in komst McDonald's

Het is de plek
Carolien Glasbergen besluit: "Wie heeft er eigenlijk een probleem? Juist, de ondernemer die iets wil wat niet in het bestemmingplan past. Of de McDonald's die last heeft van expansiedrift. Laat het dan ook hun probleem zijn dan. Geen Mac op deze plek!" 

Uit de krant