Afbeelding
Gerepo Fotografie

'Oerversie' Matthäus Passion in première in Hilversum

Cultureel

HILVERSUM - De Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach kent tal van traditionele uitvoeringen. Organist Henk van Zonneveld voegt daar een andere variant aan toe. Hij speelt op zaterdag 18 maart voor het eerst de eenkorige 'oerversie' van Bachs meesterwerk.

De laatste maanden heeft Van Zonneveld minutieus gewerkt aan het reconstrueren van wat een aantal musicologen al langer suggereerden: een oerversie van de Matthäus Passion. Dat houdt in dat er slechts één koor en één orkest is. "Grote delen van de Matthäus Passion zijn eigenlijk helemaal niet dubbelkorig. Het lijkt erop dat een eenkorige versie model heeft gestaan voor een latere uitwerking voor dubbelkoor", aldus de organist. De basis van de reconstructie wordt gevormd door de 'Frühfassung' van de Matthäus Passion. Met de vroegere eenkorige Johannes Passion als voorbeeld werkte Van Zonneveld de dubbelkorige onderdelen om tot een dialoogvorm tussen bassolist en overige zangers zoals die ook in 'de Johannes' voorkomt.

Volgens Van Zonneveld klinkt de oerversie in veel opzichten behoorlijk anders dan de traditionele uitvoeringen. "Het voordeel van deze versie is een optimale verstaanbaarheid, want de bezetting kan extreem klein worden gehouden", meldt hij. In plaats van twee grote koren, een jongenskoor en vocale solisten, nemen nu acht zangers de solopartijen in recitatieven en aria's én de koordelen voor hun rekening.

Zaterdag 18 maart gaat de oerversie in première. Dat gebeurt vanaf 19.30 uur in de OLV Kerk aan de Naarderstraat 106. Toegangskaarten zijn te reserveren door 40 euro over te maken op NL21ABNA0558120431 t.n.v. Zonneveld.

Uit de krant