Afbeelding

Grote belangstelling Kunst en Kitsch-dag

Cultureel

HILVERSUM - Zuchtend komt ze binnen. Onder haar arm een grote, witte plastic tas. Met daarin een schilderij. De dame wordt vriendelijk ontvangen door Bianca van Meerten van Mijn Lijstenmakerij. "Ik kreeg het schilderij niet in mijn fietstas, mijn man heeft me hier afgezet", hijgt de dame. Het is zaterdagochtend en ze is gekomen voor de Kunst of Kitsch-dag in de lijstenwinkel aan de 's-Gravelandseweg. Net als vijftig andere nieuwsgierigen wil ze haar kunstwerk op waarde laten schatten door taxateur Frederik Baerveldt.

Voor de achtste keer houden Bianca van Meerten en Ernst Wallenburg, eigenaren van Mijn Lijstenmakerij, de Kunst of Kitsch-dag. Voorgaande jaren werden kunstwerken getaxeerd in november. "Dat kwam deze keer niet zo goed uit. We waren net verhuisd van de Langestraat hier naar de 's-Gravelandseweg, Sinterklaas bezocht Hilversum en we hadden twee grote exposities", legt Van Meerten uit. Voor de aanmeldingen maakt het niet uit of het aan het eind van het jaar of begin van het jaar wordt gehouden.

Stomerij
De belangstelling om een schilderij, kunstwerk, ets, litho of aquarel kosteloos te laten taxeren is groot. Vanaf elf uur wachten nieuwsgierigen geduldig op hun beurt. Margot is een van hen. Ze werkt in de stomerij vlak naast de lijstenmakerij. Ze heeft twee schilderijtjes.

Waarde
Ze weet dat Baerveldt er maar een op waarde schat, maar ze vindt het het proberen waard er toch twee te laten zien. Voordat zij aan de beurt is, wordt een schilderij van een echtpaar bekeken. Het stelt een landschap voor. Groot schilderij. Kale dennenbomen. Sneeuw.

Schoonmaken
"Het is gewoon een goed schilderij", constateert Baerveldt. Hij schat de waarde rond de drieduizend euro. In Nederland wordt dat bedrag niet neergelegd, in Duitsland wel, vermoedt hij. "Nederlanders zien niet hoe knap dit is geschilderd. U moet het laten schoonmaken. Want ik kan zien dat er iemand behoorlijk heeft zitten roken. Als dit doek schoon is, heeft u een heel ander schilderij", weet de taxateur.

Rapportje
Het echtpaar glimt van trots. De man wil weten of het na de schoonmaak meer waard is. "Ik heb geen idee," tuit Baerveldt zijn lippen, "maar dat doet er ook niet toe, want je gaat het toch niet verkopen." Hij schrijft een rapportje over het schilderij voor het echtpaar uit en raadt hen aan om ook even goed na de lijst te kijken. Die is wat beschadigd en kan gerestaureerd worden. Baerveldt wenst het echtpaar een prettige dag.

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding

Uit de krant