Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Achterzijde buurthuis De Lelie gesloopt

Algemeen

HILVERSUM - Versa Welzijn meldde gisteren aan het einde van de middag nog dat het pand van De Lelie aan de Leliestraat enkele maanden niet te gebruiken zou zijn. Na de tweede brand van gisteravond laat is het niet meer mogelijk het buurthuis te gebruiken.

* Vanmorgen is de brandweer opnieuw naar de Leliestraat gegaan. Dit keer om sloopwerkzaamheden te verrichten aan de achterzijde van het pand. De brandweerlieden moesten tussen het dak en het plafond zijn om eventuele smeulende stukken te blussen. Daarnaast bleek het gebouw in een dusdanige slecht te staat verkeren na de twee branden dat er ook niets anders op zat dan sloop. "Het pand stond echt op instorten", meldt een brandweerwoordvoerder.

* Wethouder Eric van der Want laat vandaag in een wethoudersbrief weten dat kortsluiting de vermoedelijke oorzaak is van de brand. "Tijdens de brand is voor zover bekend geen asbest vrij gekomen. Wel is in het pand beperkt asbest verwerkt. Tijdens opruimwerkzaamheden wordt het asbest door een professioneel bedrijf gesaneerd", meldt de D66'er. De gemeente, vrijwilligers en Versa Welzijn druk bezig om vervangende ruimten te zoeken voor de activiteiten. 

* De brandweer zegt dat het vaker voorkomt dat het vuur oplaait nadat het korps de klus geklaard heeft. Gisteren woedde best lang brand in het gebouw. Het kostte de brandweer de nodige tijd om het vuur te doven en ook de smeulende stukken uit te krijgen. Met warmtecamera's is alles nagekeken en dat zag er goed uit. Tussen het dak en het plafond is toch iets blijven smeulen en dat is de oorzaak dat er rond 23.30 uur opnieuw brand ontstond. Dit is dan ook de reden dat de brandweer donderdag het dak gesloopt heeft.

* Hart voor Hilversum heeft inmiddels acht schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de branden in De Lelie. De fractie stelt onder meer vragen over de oorzaak van de brand en of het klopt dat de brandweer enkele weken terug nog een brandveiligheidscontrole heeft gehouden in het gebouw. Zo wil HvH weten of er ook goed gekeken is naar de elektra. De fractie vraagt dit omdat zij van vrijwilligers vernomen hebben dat de elektra 'nogal houtje-touwtje' was in De Lelie. Heeft de gemeente iets met deze signalen gedaan?
Tijdens de commissie Economie en Bestuur van gisteravond verstuurde de fractie een opmerkelijke tweet. Hierin legde zij een link tussen de bezuinigingen in Hilversum op het welzijnswerk en de brand in het wijkcentrum.

* De brandweer meldt dat zij eind januari, begin februari nog in De Lelie geweest zijn voor een brandveiligheidscontrole. Daar is niets vreemds aangetroffen, zo blijkt uit de melding die op 13 februari is opgetekend. Tijdens zo'n doorloopt de brandweer het gebouw en kijkt onder meer of de vluchtwegen vrij zijn van obstakels en zijn de brandblussers op orde en gekeurd. Onderdeel hiervan is ook een optische check. Hierin wordt bijvoorbeeld gekeken of de stopcontacten niet doorverbonden zijn via verschillende stekkerdozen en of er geen draden los hangen.

* HilverZorg was gisteren de eerste die de helpende hand uitstak naar gebruikers van De Lelie. Dat liet Ben Hammer van de Raad van Bestuur weten van de zorginstelling.

Uit de krant