Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Vraagtekens bij meer reuring in Oude Haven

Algemeen

HILVERSUM - Waarom moet er meer reuring komen in de Oude Haven? Wat voegen bootjes, waterfietsen en nieuwe en ook nog eens dure steigers nu precies toe? De meerderheid van de commissie-Ruimte lijkt het nut om meer leven in de brouwerij te krijgen niet in te zien.

Op het eerste oog vonden de meeste fracties het idee om voor meer reuring te zorgen in de Oude Haven een sympathiek plan. 'Sympathiek' is in de Hilversumse politiek synoniem voor 'goed verzonnen, maar we gaan het niet doen'. Bij een tweede blik op het plan dat uit de koker komt van D66-raadslid Anne S. de Jong, lijkt de meerderheid van de commissie het nut niet in te zien van de plannen die uit drie fases bestaan.

Meer behoefte?
Fase 1 is de aanleg van twee steigers. In de nabije toekomst moeten hier dan in totaal dertig boten kunnen aanleggen. Maar waarom steigers aanleggen als die er al zijn? Heeft de gemeente signalen ontvangen dat er nu wel behoefte is aan aanlegplekken? Anders is het een onzinnig idee, werd gesteld.

Hapje eten
Uiteindelijk is het de bedoeling dat de Oude Haven weer wordt aangesloten op het waternetwerk. Dat maakt een vaartocht van en naar Hilversum weer mogelijk, zoals dat in het verleden ook kon. Bootbezitters kunnen dan aanmeren en dan een hapje eten of winkelen in de Havenstraat is het idee.

Toeristisch
Maar er zijn veel vraagtekens of dit toeristische argument standhoudt. Het aantal bedachte bootjes dat naar de Oude Haven komt is vrij laag. Het gaat om een beperkt clubje. Daarnaast is het de vraag hoeveel mensen daadwerkelijk richting centrum gaan; ook al omdat 'bootjesmensen' de reputatie hebben zelf hapjes en drankjes mee te nemen.

Saai
Wethouder Floris Voorink van Ruimtelijke Ordening gaf aan dat het college hard bezig is Hilversum mooier en aantrekkelijker te maken. In dit kader moeten de plannen voor de Oude Haven dan ook gezien worden. "Hilversum had het imago saai te zijn. Wij zijn al drie jaar bezig om voor meer reuring te zorgen. Ik verwacht niet dat dit plan Hilversum economisch op de kop gaat zetten. Maar ik verwacht wel dat dit een van de duizend dingen is die het leuker, sfeervoller en gezelliger gaan maken. Het is aan de raad of u daar zo veel voor over heeft", was zijn reactie.

Niets toegezegd
Het is de verkeerde volgorde der dingen, was de algemene tendens. Je gaat niet eerst steigers aanleggen om vervolgens de Oude Haven weer via het water bereikbaar te maken. Daarnaast hebben ook de provincie Noord-Holland en de regio nog niets toegezegd om hier (financieel) aan mee te werken. Hilversum loopt voor de troepen uit, gaven meerdere fracties aan.

Schimmig
En ook het hele voortraject kwam aan bod. Het proces tot aan afgelopen donderdag was volgens een inspreker schimmig en weinig transparant. "Het college heeft alle zienswijzen naar de prullenbak verwezen. Dat leidt tot verwijdering tussen burger en gemeente", zei een inspreker, die als oud-ambtenaar van de gemeente Hilversum zijn verbazing uitsprak over de gang van zaken. "In hoeverre is er echt inspraak geweest voor bewoners en andere belangstellenden?", zei Marlon van Dalen van Hart voor Hilversum.

Het is aan de raad om het plan goed of af te keuren. Afgelopen donderdag gaven alleen VVD en D66 aan voor te zijn.

Uit de krant