Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

West-Indische buurt: 'Zorg voor een geluidsscherm'

Buurt / wijk

HILVERSUM - Aan de rigoureuze bomenkap langs de A27 is niets meer te doen. Het leed is geschied. De doorgezaagde stronken liggen netjes gestapeld op elkaar. Met het onverwachte weghalen van de bomen door Rijkswaterstaat kampen de bewoners met een probleem: geluidsoverlast. Zij vinden het niet meer dan normaal dat er een geluidsscherm komt. Maar krijgen zij ook een geluidswal?

Sinds de bomenkap van een paar weken geleden klagen de Hilversummers van de villawijk steen en been. Rustig op het terras zitten is er niet meer bij. Gek worden de bewoners van de 85 huizen van het geluid van het voorbijrazende verkeer.

Aantasting
"Een heel bos is weggekapt", meldt bewoonster van de West-Indische buurt, Marike Hoving, duidelijk. "Veel dikke dennen zijn weg. Die hielden veel lawaai tegen." Marian Tabak bevestigt de lezing van Hoving. "Dit is aantasting van onze leefbaarheid. We ervaren beduidend meer geluidshinder."

Vragen
De bewoners zitten met veel vragen waar zij niet of nauwelijks antwoord op krijgen van Rijkswaterstaat. Waarom zijn zij niet op de hoogte gebracht van de bomenkap?

Verrast
Twee weken geleden gaf wethouder Arjo Klamer namens de gemeente aan ook niet op de hoogte te zijn van deze plannen. "Ook wij waren verrast", meldde hij toen.

Driebaans
Waarom moeten de bomen überhaupt verdwijnen, terwijl Rijkswaterstaat beweert twee keer drie banen te kunnen creëren op het bestaande wegvlak? Waarom staan er langs de weg verder wel geluidsschermen en kan het hier niet?

Discriminatie
De bewoners ervaren deze handelswijze als discriminatie. Hoe kan het dat in Nederland burgers verschillend behandeld worden, is de volgende vraag die zij stellen.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant