Afbeelding
Foto: Bert de Bruin

Veertien nieuwe brandweermensen leggen eed af

Politie

HILVERSUM - Veertien nieuwe brandweermensen en twee medewerkers van Bevolkingszorg hebben donderdagavond de ambtseed afgelegd in de Hilversumse kazerne. Dit gebeurde ten overstaan van burgemeester Pieter Broertjes, tevens voorzitter van de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, familie, vrienden en collega's 

"Het afleggen van een ambtseed is een bijzondere gebeurtenis, het is voor elke nieuwe collega een goed moment om stil te staan bij wat er komt kijken bij het dragen van publieke verantwoordelijkheid en na te denken over integriteit en verantwoordelijkheid", aldus regionaal commandant John van der Zwan. 

Lastige situaties
Volgens de commandant is de ambtseed een symbolische bekrachtiging van de afspraak die een brandweerman maakt met inwoners, collega's en met zichzelf. Werken bij de Brandweer kan iemand mogelijk in lastige situaties brengen. Grijze gebieden waar je tegen (morele) dilemma's aanloopt en waar geen protocol, procedure of richtlijn een pasklaar antwoord geeft.

Acceptabel
"Op zulke momenten moet je varen op je eigen kompas", geeft Van der Zwan aan. "Het zijn dan jouw verantwoordelijkheidsgevoel en inschattingsvermogen die je leiden in wat wel en niet acceptabel is. Wij vinden het goed om collega's er op te wijzen dat zij niet de enige zijn die in die grijze gebieden terecht komen, dat ook de collega's tegen dilemma's aanlopen. Het helpt om daar open over te zijn en met elkaar het gesprek aan te gaan. Daar worden we met z'n allen sterker van." 

Blijvend aandenken
Als blijvend aandenken aan deze belofte ontvangt elke medewerker de Brandweerpenning een boekje met gedragsregels, waar de afspraken in staan die hierover binnen de brandweer met elkaar gemaakt zijn. 

Afbeelding

Uit de krant