Afbeelding
Foto: NH Nieuws
video

Hilversummers planten herdenkingsboom in Drenthe

Mensen

HILVERSUM - Hilversummer Dirk van Reenen verzamelde al tientallen verhalen van kinderen uit de hongerwinter van 1944-1945. Samen met plaatsgenoot Alphons Mol plantte hij nu ook een herdenkingsboom voor de boeren die hen opvingen.

Van Reenen was negen jaar oud in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. In het westen van Nederland was toen aan alles gebrek. Uit pure wanhoop stuurde hun vader Dirk en zijn jongere broertje mee met een vrachtwagen vol uitgehongerde kinderen.

Twee monden
"Met onbekende bestemming", vertelt de Hilversummer in NH Reportage over die tocht. "Maar zo waren er twee monden minder in ons gezin van acht te voeden en hadden we allemaal meer kans om de winter te overleven. Van Ruinen hadden we nog nooit gehoord."

Boterhammen
Van Reenen werd ondergebracht bij de familie Flinkert in Ruinen. Zijn broertje kwam een boerderij verderop terecht en Alphons Mol werd opgevangen bij een boerenfamilie uit het dorp. Aangesterkt door de boterhammen met spek werden ze na vier maanden weer naar Hilversum gebracht.

Lees meer hierover bij onze mediapartner NH Nieuws 

Uit de krant