Volgens de festivaldirecteur is Scenecs wereldwijd een serieuze speler geworden.
Volgens de festivaldirecteur is Scenecs wereldwijd een serieuze speler geworden. Foto: Bastiaan Miché

De groei van het Scenecs Filmfestival

Cultureel

HILVERSUM - Een Amerikaans spreekwoord luidt: 'Go big or go home'. Vrij vertaald betekent dat 'denk groot of ga naar huis. Het is een beetje een on-Nederlandse gedachte, waar je je kop niet boven het maaiveld moet uitsteken. Maar dat is precies wat Arya Tariverdi, directeur van het Scenecs International Debut Film Festival wel doet. "Mijn visie is om groot te denken. Ik heb daarom altijd geroepen dat wij de Nederlandse Oscars moeten worden."

Sinds de verhuizing naar Hilversum zit het filmfestival weer in de lift. Na negen edities te hebben verzorgd in Amersfoort vierde het filmfestival in 2016 al het tienjarig jubileum in Hilversum. Deze stap was nodig om het evenement verder te kunnen ontwikkelen.

Wereld
In Amersfoort liep Tariverdi tegen grenzen aan. Inmiddels zijn die grenzen vervaagd en kan dit filmfestival met inzendingen van over de hele wereld verder groeien.

Affiniteit
Dat gaat behoorlijk hard, merkt Tariverdi. "De verhuizing is heeft ons heel goed gedaan", zegt hij. "Je merkt aan alle kanten dat we in een gemeente zitten die affiniteit heeft met media en film. Dat merk je aan het aantal vrijwilligers, de professionalisering van de organisatie, maar bijvoorbeeld ook aan de aandacht in de landelijke pers."

Hilversum
Hij vervolgt: "Ook het beleid van de gemeente werkt in ons voordeel. We hebben een gezamenlijke interesse, belang en doelgroep. Dat helpt ons allebei. Daardoor kunnen wij Hilversum beter op de kaart zetten en kunnen wij ons verder ontwikkelen", meldt de Amersfoorter verder.

Kleintjes
Tariverdi durft zijn ambitie uit te spreken. Hij heeft grootse plannen voor zijn festival, waar HilversumsNieuws mediapartner van is. Het Debut Film Festival in Hilversum is volgens hem nu wereldwijd een serieuze speler aan het worden. Bij de 'kleintjes' hoort het allang niet meer.

Durf
Dat past precies in zijn visie van niets is onmogelijk. "Durf te dromen en groot te denken en die ambitie ook uit te spreken en na te streven", geeft de festivaldirecteur aan.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant