Rob Ruarus (links), Nelleke Schenkkan en Raymond Waars werken aan meer levendigheid.
Rob Ruarus (links), Nelleke Schenkkan en Raymond Waars werken aan meer levendigheid. Foto: Bastiaan Miché

Huis van de Buurt zorgt voor reuring in de Riebeeck

Buurt / wijk

HILVERSUM - De komst van het Huis van de Buurt in De Riebeeck Galerij is goed voor het winkelcentrum én de buurt. Wie je daar ook over spreekt, bestuurders, bewoners en deelnemers van deze wijkvoorziening, ze zeggen allemaal hetzelfde. Ook Raymond Waars, ondernemer in het winkelcentrum, trekt deze conclusie. "Meer reuring is altijd goed", meldt de Hilversummer.

Waars is al 25 jaar gevestigd in het winkelcentrum met De Knipperij. In 1992 nam hij de kapperszaak, die toen nog aan de buitenkant van De Riebeeck was gevestigd, over. Lang was het een goedlopend winkelcentrum met een gevarieerd winkelaanbod. I

In verval
In de afgelopen jaren heeft hij van dichtbij gezien hoe het in verval is geraakt. “Vroeger was het een goed gevuld centrum met twee supermarkten, een bakker, een slager en een groenteboer. Het was echt heel veelzijdig”, aldus de langstzittende ondernemer in De Riebeeck.

Drie-eenheid
De klad kwam volgens hem in het winkelstand toen het einde van de crisis in zicht was. Als eerste vertrok de bakker. Daarna sloten de groenteboer en de slager om verschillende redenen hun zaak. "Dat is toch een soort drie-eenheid", concludeert Waars.

Passanten
"Het zorgde duidelijk voor minder passanten. Toen ook de bloemenwinkel ermee stopte, ging het echt minder lopen. Meer mensen trekken sindsdien naar Seinhorst."

Rolluiken
Veel winkeloppervlak wordt niet benut. Wie net voorbij De Knipperij loopt, de kapperszaak zit inmiddels al zo'n 15 jaar in het winkelcentrum, ziet enkel donkere ruimtes of rolluiken. Het geheel oogt troosteloos. Of zoals Waars het zelf zegt: "Het is een drama."

Trouw
Zelf heeft de kapper geen last van de huidige situatie. Waars is immers minder afhankelijk van het aantal passanten. Hij heeft in die 25 jaar een trouw klantenbestand opgebouwd. Groot voordeel voor hem is dat iedereen zijn auto gratis voor de deur kwijt kan.

Drie keer de bocht om
Tevens roemt hij de centrale ligging voor zijn klanten, die ook uit Blaricum, Laren en Amersfoort komen. “Het is drie keer de bocht om en ze zijn er.” Wel zegt Waars gericht te hebben gekeken naar een andere locatie. Zijn huurcontract voor vijf jaar liep af. Toch heeft hij besloten te verlengen. De noodzaak om weg te gaan, is er helemaal niet.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant