Speler-coach Marcus Holden verwacht vanmiddag in Amsterdam een close call.
Speler-coach Marcus Holden verwacht vanmiddag in Amsterdam een close call. Foto: Bastiaan Miché

Rugby Club Hilversum denkt niet aan verliezen

Sport

HILVERSUM - Coach Marcus Holden van Rugby Club Hilversum wil zaterdag niets liever dan met zijn team voor de derde keer op rij de landstitel pakken. Op papier is Hilversum favoriet in de finale van de ereklasse, maar toch denkt Holden dat ze het dit keer niet makkelijk gaan krijgen.

Hoe schat je jullie kansen in?
"Ik denk dat het een hele spannende wedstrijd gaat worden. Het meest gedisciplineerde team zal de titel pakken. We spelen op hetzelfde level. We hebben allebei veel spelers die ook in het Nederlands team zitten. Wij hebben dit seizoen al twee keer tegen elkaar gespeeld en zowel Hilversum als Naarden heeft een keer gewonnen. Dat zegt wel iets over het niveau. Wij zullen dit keer meer moeite moeten doen om de titel te pakken. Ik denk echt niet dat het al na halftime beslist is. Ik vermoed dat het een close call gaat worden."

Hoe verliep het seizoen naar deze finale toe?
"Het was vooral een heel erg lang seizoen. Normaal gesproken zijn we eind april wel klaar. Het vergt dus van iedereen heel veel focus. Wij leveren veel spelers voor het nationale team, namelijk tien van de vijfentwintig, en dan zijn er nog een paar geblesseerd. Ik heb dus veel individueel gecoacht met veel fitness en zaken om mentaal sterk te worden. Dit hele seizoen hebben we maar één wedstrijd verloren en dat was tegen Rugby Club 't Gooi."

Hoe zien we jouw coachwerk terug in het veld?
"Ik heb zo mijn eigen strategie en ik heb een hele goede assistent-coach. Ik ben de kicker in het veld en de assistent-coach brengt mij de tee (waar de bal op wordt gelegd). Dat betekent dat we even snel kunnen overleggen voordat ik de trap neem."

Op wie zullen de ogen vooral gericht zijn?
"Op Jens Bastiaansen. Hij is nog een hele jonge speler, pas 19 jaar oud, maar hij is vooral ontzettend getalenteerd. Jens speelt met nummer 14. Vorig jaar miste hij het kampioenschap omdat hij op vakantie was. Daar heeft hij van geleerd. Hij is nu ready en pumped."

Omschrijf jouw team eens in 3 steekwoorden?
"De mannen zijn getalenteerd, ambitieus en gefocust."

Wat is jullie sterkste punt?
"Wij brengen het beste in elkaar naar boven. Heeft iemand die niet snel kan rennen de bal? Dan krijgt degene die het hardst kan rennen de bal. Zo benutten we de beste kwaliteiten van iedereen. Ons motto is dan ook: 'I work hard so my friend can score'."

En het sterkste punt van de tegenstander?
"Ze kunnen op momenten heel erg pieken. Daarnaast zijn ze erg fysiek en gedisciplineerd."

Hebben jullie een geheim wapen?
"Niet geheim, maar we moeten het hebben van onze techniek in het veld (scrum / line-out). Daarnaast heb ik niet slechts één idee over hoe we in een situatie moeten handelen. We hebben altijd een back-upplan."

Hoeveel supporters nemen jullie mee?
"Ik denk wel duizend. Vrienden, supporters, rugbyfans."

Je pakte vorig jaar met het team de landstitel. Hoe voelde dat?
"Het was erg emotioneel en ik had echt even de tijd nodig om het nieuws te laten bezinken. Maar het was natuurlijk een great feeling."

Blijven jullie de meest succesvolle rugbyvereniging?
"Het wordt hoe dan ook een geweldige dag. Niet alleen voor ons, maar ook voor het gehele Nederlandse rugby. We voelen de druk nog niet zo. Wij denken niet aan verliezen, enkel aan de winst."

Heb je nog een boodschap voor coach Allard Jonkers en 't Gooi?
"Ik heb heel veel respect voor Allard Jonkers en Rugby Club 't Gooi. Ik wil geen onnodige spanning creëren."

Uit de krant