Afbeelding
Foto: Corné Bastiaansen

Op weg naar extreme triatlon in Alaska

Sport

HILVERSUM - Als je al een aantal jaar zo'n zes triatlons per jaar in Nederland en vlak over de grens doet, is het natuurlijk de hoogste tijd voor een echte uitdaging. Om even de zinnen te verzetten, het lichaam te voorzien van nieuwe prikkels. Dus schrijf je je in voor de Alaskaman. "Ja, zo is het goed samengevat", lacht Thomas Obst (52). Samen met zijn sportmaatje Peter Denekamp (45) traint hij momenteel hard voor de barre triatlon in Amerika die zaterdag 15 juli wordt gehouden.

De sportieve Hilversummers, die elkaar kennen van Triathlon Vereniging Hilversum, vliegen 8 juli naar Anchorage en worden vergezeld door hun buddy's. De penningmeester van Triathlon Vereniging Hilversum, Hans de Jong, steunt Obst en Denekamp heeft zijn vrouw Lieke van Beek aan zijn zijde staan. "De buddy's zijn tijdens deze triatlon van groot belang. Omdat de weersomstandigheden anders zijn dan in Nederland moeten we meer kleding aan. Bij het wisselen kost dat tijd", weet Obst.

Ongetraind
Naast het supporten hebben De Jong en Van Beek een ander belangrijke taak: de laatste dertien kilometer lopen zij samen met de twee mannen hard. Obst grijnst. Weet dat het een zware wedstrijd wordt. Op de site van de organisatie staat een duidelijke waarschuwing: dit sportevenement is niet voor ongetrainde atleten. De triatlon is extreem op alle fronten.

Veerkrachtig
'De afstanden zijn lang en de bergen waarlangs de atleten fietsen en lopen zijn zwaar genoeg om zelfs de meest ervaren, fysiek sterke en geestelijk veerkrachtige deelnemers ter wereld uit te dagen', staat op de site te lezen. Gestart wordt met 4,2 kilometer zwemmen, vervolgens trappen de mannen 180 kilometer op hun fiets door de Alaskaanse natuur en tenslotte lopen ze ruim 42 kilometer door de bergen.

Echt koud
In december startten ze met de training voor de Alaskaman. Begin mei werd de eerste duik in de Loosdrechtse Plassen genomen. IJskoud was het, vertelt Obst. Het eerste onderdeel van de triatlon, ruim vier kilometer zwemmen, is de grootste uitdaging voor hem. Bij Seward duiken ze het water in, dat dan een graad of dertien is. "Ik kan aardig zwemmen, maar hoop echt dat ik snel klaar ben in het water, want het is echt koud", zegt Denekamp.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant