De struikelstenen werden geplaatst aan de Schapenkamp, tijdens de oorlog nog het Achterom.
De struikelstenen werden geplaatst aan de Schapenkamp, tijdens de oorlog nog het Achterom. Foto's: Bastiaan Miché

Bijzondere struikelstenen gelegd op Schapenkamp

Mensen

HILVERSUM - Ze wonen in Nederland, Israël, de VS en Australië: familie van het in 1943 in Sobibor vermoorde Hilversumse echtpaar Levie en Grietje van der Hoek.

Dinsdag kwamen enkele kleinkinderen met hun partners bijeen in Hilversum waar ze voor Schapenkamp 140 - tijdens de oorlog nog Achterom 75 geheten - twee 'Stolpersteine' plaatsen ter nagedachtenis aan hun grootouders. Ook vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in Hilversum waren van de partij, evenals rabbijn Stiefel. "Het is verbazingwekkend dat we door de oorlog in alle uithoeken van de wereld zijn terechtgekomen en hier toch samen zijn", vertelt kleinzoon Nafty van der Hoek.

Bakkerij
Levie van der Hoek en Grietje de Haan werden allebei in 1877 geboren en trouwden begin vorige eeuw. In 1923 begonnen zij een bakkerij/woonhuis op de plek waar nu appartementen staan en het hoofdkantoor van Gooi & Omstreken.

Sobibor
In maart 1943 moesten zij verhuizen naar Amsterdam. Een paar maanden later werden zij opgepakt door de Duitse bezetter en via Westerbork belandden zij in Sobibor. Daar zijn zij op 16 juli van dat jaar vermoord.

Emigreerden
Het echtpaar kreeg drie kinderen van wie de oudste, Mirjam, de oorlog ook niet overleefde. De twee andere kinderen, Benjamin en Aaron, overleefden de oorlog wel en emigreerden begin jaren 50 naar respectievelijk de Verenigde Staten en Australië.

Geluk
Jack van der Hoek, zoon van Benjamin, werd in 1941 in Hilversum geboren en dook tijdens de oorlog onder in Zeist en Hollandsche Rading. Zijn grootouders kan hij zich niet meer herinneren. "Ik heb het geluk dat ik mijn kleinkinderen beter en langer ken", zei hij dinsdag.

Emotioneel
Hier staan is emotioneel, zeggen hij en zijn neef Nafty van der Hoek. Laatstgenoemde werd na de oorlog geboren en emigreerde met zijn ouders naar Australië. "
Maar de band met de familie is er altijd geweest. Toch wel heel speciaal. Wat als er geen oorlog was? Dan hadden we misschien allemaal in Hilversum gewoond."

Uit de krant