Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Celstraffen geëist voor betrokkenheid schietpartij Havenstraat

Politie

HILVERSUM – Zes jaar en anderhalf jaar cel. Dat is de straf die het Openbaar Ministerie voor ogen heeft voor twee mannen van 40 en 21 jaar. Het duo wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de schietpartij in de Havenstraat. Vandaag stonden de twee voor de rechtbank in Lelystad.

In de nacht van 4 op 5 september 2015 vonden bij café 't Haventje twee incidenten plaats. Niet lang nadat een van de verdachten de kroeg was uitgezet, keerde hij in een auto terug met twee andere verdachten. Terug in de Havenstraat sloeg hij meermalen met een hakmes in op de in allerijl gesloten deur van de kroeg.

Mitrailleur
Eenmaal vertrokken keerde de rust voor enige tijd terug. Maar de mannen keerden terug. Ditmaal richtte de man met een pistoolmitrailleur op de gevel van het café. Doordat de geopende deur van de nog rijdende auto terug klapte tegen een container raakte de schutter uit balans en troffen de kogels het naastgelegen pand.

Weggooien
De politie hield na een achtervolging twee mannen aan. Een van hen gooide tijdens zijn vlucht het wapen weg. De vermoedelijke schutter werd na onderzoek aangehouden.

Ongeloofwaardig
De twee mannen van 40 en 21 jaar stellen dat zij de schutter niet kenden en dat zij door hem onder bedreiging van het wapen gedwongen zijn hem te faciliteren. Dit verhaal wordt door de officier van justitie echter als ongeloofwaardig gezien.

Medeplichtig
De 40-jarige man die de auto bestuurde is daarom medeplichtigheid aan de schietpartij ten laste gelegd. Hij bracht de schutter en het wapen immers naar het café. Ook krijgt hij het bezit van verboden wapen aangerekend. Wat betreft de 21-jarige man acht de officier alleen verboden wapenbezit bewezen.

Handel
Tijdens het onderzoek stuitte de politie tijdens zoekingen op aanwijzingen voor het bezit van en de handel in verdovende middelen door de schutter. Dinsdag 13 juni worden deze feiten behandeld. Behalve de schutter staan dan ook nog drie andere verdachten terecht. Indien noodzakelijk loopt deze zitting door op donderdag 15 juni.

Uit de krant