"Ik vind dit niet uit te leggen aan de werkvloer", aldus de SP-fractievoorzitter. Foto: Bastiaan Miché

Alle beslissingen over brandweer 'on hold' zetten

Politie

HILVERSUM - Neem voorlopig geen beslissingen over de brandweer. Wacht bijvoorbeeld ook maar met de vrijwilligers van de tankautospuit halen per 1 juli. Wat SP-fractievoorzitter Verweij betreft moet de Veiligheidsregio pas op de plaats maken. Alles moet 'on hold', want eerst moet duidelijk zijn wat er precies aan de hand is bij dit regionale orgaan.

Daarmee reageert Verweij op het onderzoek van NH Nieuws en EenVandaag, waaruit blijkt dat er heel veel geld wordt besteed aan de inhuur van extern personeel. Dat valt nogal rauw op het dak, aangezien de Veiligheidsregio juist meer geld heeft gevraagd om niet in te boeten op de huidige kwaliteit. De Hilversumse gemeenteraad ging vorige week woensdag akkoord om meer euro’s over te maken naar de Veiligheidsregio.

Tendens
Aan de veiligheid mag immers niet gemorreld worden, was de algemene tendens. Wel plaatste onder meer de VVD al vraagtekens bij de duurzaamheid van de begroting. Gaat het geld wel naar de goede dingen, was de vraag die hardop gesteld werd in het raadhuis.

Wrang
Nog geen week later blijken er in de veiligheidsregio’s van de provincie Noord-Holland, dus ook de Gooi en Vechtstreek, tonnen aan extern personeel te worden uitgegeven. Verweij, die al jaren te boek staat als de grootste criticaster op het dossier Veiligheidsregio/brandweerzorg, vindt dit nogal wrang.

Werkvloer
“Verbaasd ben ik niet”, is haar reactie op de uitkomsten van het journalistieke onderzoek. “Maar ik vind dit niet uit te leggen aan de werkvloer. Ik neem dit het bestuur van de Veiligheidsregio zeer kwalijk. Ik wil met ze praten", klinkt het duidelijk.

Specifiek
Haar partij vraagt of het onderwerp op de agenda gezet wordt van de eerstvolgende commissie Economie en Bestuur. Burgemeester Broertjes, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, kan zeker vragen verwachten van de SP. Verweij oppert dat het misschien wel beter is als Den Haag de handschoen van de veiligheidsregio's gaat oppakken, omdat de materie te specifiek is. De raad en burgemeester zijn hiervoor niet deskundig genoeg en krijgen ook niet het juiste gereedschap om goed te kunnen controleren, vindt Verweij.

Echte controle
Volgens haar krijgt de politiek een niet-kloppende begroting voorgeschoteld en mag de raad wel het geld uitgeven (totale budget van de Veiligheidsregio is 25 miljoen euro), maar is er geen echte controle op wat er met dat geld gebeurt. Daardoor kan de raad haar taak niet goed uitvoeren.

Les
Volgens Verweij moet de politiek ook de hand in eigen boezem steken. De les van de afgelopen jaren is dat zij toch nog kritischer had moeten zijn op onder meer de organisatie en de cultuur.

Uit de krant