Afbeelding
Foto: Brandweervrijwilligers Hilversum

Leegloop brandweervrijwilligers dreigt

Politie

HILVERSUM - Een flinke terugloop van het aantal brandweervrijwilligers in Hilversum dreigt. Dinsdag kregen zij nee te horen op hun voorstel om structureel op zaterdag mee te draaien met de beroeps, zodat zij toch nog kunnen blijven uitrukken. Nu daar geen plek voor is, is de lol er bij de nodige vrijwilligers helemaal van af.

Tot maart beschikte de post Hilversum over 25 vrijwilligers. Eén persoon heeft opgezegd vanwege een verhuizing. Vijf man heeft laten weten met het vrijwilligerswerk te stoppen vanwege het uitgeklede takenpakket. Acht personen twijfelen of zij hun taken nog wel uitdagend vinden. Mochten zij allemaal besluiten te vertrekken, dan blijven er elf vrijwilligers over, waarmee het vrijwilligersbestand behoorlijk uitdunt.

Ploegendienst
Per 1 juli gaan de brandweervrijwilligers van de tankautospuit. Om toch nog te kunnen uitrukken heeft de groep vrijwilligers een voorstel ingediend om structureel op zaterdag te kunnen meedraaien in de 24-uursdienst. Dan kunnen zij blijven als ploeg blijven blussen en dat zorgt voor ontlasting van het beroepskorps.

Brief
Volgens de brandweerleiding past dit idee om een hele beroepsploeg structureel te vervangen niet in de organisatiestructuur. De brandweer stuurt alle vrijwilligers een brief. Voor vrijdag 30 juni moeten zij aangeven of zij doorgaan of niet.

Begin juni zei Annemieke Bloemendaal namens de brandweer dat vrijwilligers nog niet zijn uitgeblust. Zo kunnen ze zich wel degelijk melden om mee te lopen met de beroep, alleen niet op de voorgestelde structurele manier zoals is voorgesteld.

Later een interview met een delegatie van de vrijwilligers op de site. Vandaag te lezen in de Gooi en Eembode

Uit de krant