Afbeelding
Foto: Freya Somers/Elephant Parade

KZJMR uit Hilversum wint Laren Ontwerpt

Cultureel

HILVERSUM - De jury was het unaniem met elkaar eens: "Hij is een van de weinigen die de olifant niet puur en alleen als 'canvas' heeft gebruikt, maar er een op zichzelf staand kunstwerk van heeft gemaakt." De winnende olifant van de wedstrijd 'Laren Ontwerpt' is gecreëerd door Theo Kazemier - KZJMR - uit Hilversum en heet: 'Travel Light Altar'.

Een geluk bij een ongeluk voor de Hilversummer (54), die ten tijde van zijn ontwerp met een gebroken teen thuis zat. Toen hij de blanco olifant onder ogen kreeg, kwam het ontwerp vanzelf. "Ik ben dubbel blij: omdat mijn fantje de gemeente Laren vertegenwoordigt en omdat ik unaniem gekozen ben. Ik voel mij cum laude."

Beschermheilige
De hindoeïstische god Ganesha, die op een olifant lijkt, was voor Kazemier het uitgangspunt. "Een beeld van hem staat vaak op splitsingen van wegen in India zodat hij de reizigers kan helpen als ze een keuze moeten maken om een nieuwe weg in te slaan en is als zodanig ook de beschermheilige van de reiziger. Ganesha heeft een rat aan zijn voeten en een olifantenkop. De rat (die opvallend klein is) is zijn persoonlijke mythische vervoermiddel. Vaak heeft hij tussen zijn ogen (boven zijn slurf) een symbool dat op een '3' lijkt, het symbool voor Om of Aum, de klank (trilling) waaruit het heelal is ontstaan."

Goddelijk
Deze olifant, in een reizende expositie, is voor de Hilversummer zijn Ganesha. "Zijn lichte mythische vervoermiddel heb ik getransformeerd tot een witte vlinder en heb hierbij, nog lichter dan een rat, een nieuw goddelijk vervoer geïntroduceerd. Deze Ganesha beschermt het hele kunstolifantencircus en olifanten in het algemeen."

KZJMR schilderde de olifant in de kleur ultramarijn. "De beschouwer kijkt niet meer naar de kleur, maar wordt als het ware opgenomen in de mystieke intensiteit van het blauw."

Uit de krant