Foto : Bastiaan Miché
Foto : Bastiaan Miché

Tien jaar cel voor wildwest in de Havenstraat

Politie

HILVERSUM - De 30-jarige Pool die op 5 september 2015 zorgde voor wildwest-taferelen bij café 't Oude Haventje aan de Hilversumse Havenstraat is veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar.

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan hij met een automatisch vuurwapen gericht op het café schoot waar nietsvermoedende bezoekers aanwezig waren. "Het risico dat de slachtoffers het handelen van verdachte met de dood hadden moeten bekopen was goed mogelijk geweest." Het openbaar ministerie eiste eerder nog veertien jaar cel.

Vooropgezet
Tijdens die bewuste nacht was de Pool eerder die avond uit het café gezet en tot tweemaal toe teruggekomen; eerst met een mes en daarna met een pistoolmitrailleur. Toen de man met een geladen automatisch vuurwapen naar het café terugkeerde, had hij volgens de rechtbank het vooropgezette plan om personen in het café van het leven te beroven.

Daarnaast heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan het bezit van diverse (vuur)wapens, munitie, cocaïne en hennep.

Vrijgesproken
Een 40-jarige medeverdachte is vrijgesproken. Hij erkende weliswaar dat hij de auto bestuurde die betrokken was bij de schietpartij. Maar dit is niet voldoende om te spreken van een dusdanige samenwerking met de schutter dat er sprake is van medeplegen of medeplichtigheid. Uit het dossier blijkt niet dat hij wist van het vuurwapen of dat er daadwerkelijk geschoten zou gaan worden.

Een 22-jarige medeverdachte wordt veroordeelt tot negen maanden gevangenisstraf voor het bezit van een verboden vuurwapen. Kort na het schietincident werd het pistoolmitrailleur bij hem aangetroffen. Uit het dossier is niet af te leiden dat deze verdachte als medepleger of medeplichtige betrokken is geweest bij de schietpartij. 

Drugshandel
Twee mannen van 24 en 26 jaar worden veroordeeld tot gevangenisstraffen van 24 maanden voor deelname aan een criminele organisatie die zich bezig hield met de productie van en (grensoverschrijdende) handel in drugs en het bezit van 12,5 kilo hennep, ruim een kilo cocaïne en het telen van 152 hennepplanten. Een 40-jarige medeverdachte krijgt een celstraf van 360 dagen voor het bezit van cocaïne en hennep. 

Uit de krant